poniedziałek, 6 czerwca 2016

Menu ramazanowe dzień 1. / Pide ramazanowe

Pide ramazanowe
Pide ramazanowe
Dziś tak jak w zeszłym roku rozpoczynam publikowanie ramazanowego menu. Dlaczego je publikuję? Dlatego iż Ramazan to miesiąc muzułmańskiego postu, który jest  kultywowany przez większość mieszkańców Turcji. Wiem, że moje menu są inspiracją dla Polek, żon Turków, które przygotowują swoim mężom i całym rodzinom kolacje po poście nazywaną iftar. Są również inspiracją dla osób, które poszczą w Polsce.
Ja w tym roku inaczej niż w zeszłym, miesiąc postu Ramazan spędzę w Polsce. Nie ma tu tej odświętnej otoczki jaką mamy w Turcji jednak Polscy Tatarzy wśród, których jestem również mają swoje specjalne zwyczaje związane z Ramazanem. To właśnie je postaram się Wam przybliżyć. 

W dzisiejszym pierwszym menu nie może zabraknąć tradycyjnego tureckiego przepisu na pide ramazanowe. To właśnie takie pide Turcy jedzą przez cały miesiąc. Moja wersja to wersja zdrowsza bo z mąki pełnoziarnistej ale jeśli macie ochotę na zwykłe szybkie w wykonaniu pide możecie znaleźć je TU w TYM LINKU. Za kilka dni podam również przepis na klasyczne pide ramazanowe.


Pide ramazanowe
  •  4 szklanki mąki pszennej zwykłej
  • 1,5 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 2 łyżeczki suchych drożdży
  • łyżeczka soli
  • łyżka cukru
  • 1,5 szklanki mleka
  • szklanka wody
  • 2 łyzki oliwy z oliwek

  • do posmarowania żółtko
  • sezam
  • czarnuszka
Suche składniki wymieszać, dodać wodę mleko i oliwę, zagnieść sprężyste ciasto (około 10 minut) i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 2 godziny. Gdy ciasto podwoi objętość podzielić je na dwie części i jeszcze raz chwile zagnieść. Z ciasta uformować kulkę a następnie naciskając palcami formujemy pide. By ciasto nie kleiło się do rąk moczymy ręce w wodzie. Nie dosypujemy mąki by ciasto nie było twarde. Opuszkami palców robimy wzory na cieście. Uformowane pide przekładamy na blachę do pieczenia. By łatwiej było przełożyć pide można formować ja na papierze do pieczenia. Pide zostawiamy na 30-45 minut by wyrosło. Piekarnik nagrzewamy do 250 stopni i do piekarnika wstawiamy naczynie z wodą. Pide pieczemy 15 minut.


Pide ramazanowe
Pide ramazanowe

4 komentarze:

  1. Witam, czy zamiast suchych drożdży mogę dać świeże? Jeśli tak to w jakiej proporcji?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, oczywiście, można zastąpić świeżymi, 20g świeżych drożdży.

      Usuń
  2. Upiekłam pide,tylko czy spód ma być taki miękki czy chrupki? Twój blog jest naprawdę fajny,zrobiłam już kilka dań i rodzice byli zachwyceni. Najbardziej zaatakowała im baklava domowej roboty ;) dziękuję za te wspaniałe przepisy :D pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Po upieczeniu jest chrupki na drugi dzień robi się miękki.

      Usuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...