czwartek, 30 czerwca 2016

Menu ramazanowe dzien 25. / Ziemniaki pieczone z zatarem

Ziemniaki pieczone z zatarem
Ziemniaki pieczone z zatarem
Czy u Was też są upały? U nas na Podlasiu o ogromnych upałach pisać nie mogę ale słoneczne letnie dni nie są nam obce. Jeść zupełnie się nie chce, a że już zaczęły pojawiać się pyszne polskie letnie owoce i warzywa z naszego regionu, mogę zacząć zapraszać Was na lekkie potrawy warzywne. 

Dziś ostatnia potrawa z arabską nutą. Przygotowałam ją na Festiwal kuchni arabskiej. A od jutra zaproszę Was na lekkie warzywne potrawy jednogarnkowe i sałatki choć jak przystało na okres przedświąteczny ( 6 lipca Ramazan Bajram) nie zabraknie też tureckich słodkości, które zagoszczą na naszym świątecznym stole. 

Ostatnią potrawą przygotowaną na festiwal są ziemniaki pieczone z zatarem. Szybka potrawa lubiana zarówno przez dorosłych jak i dzieci. Polecam ją na upały. Wystarczy podać z ulubionym chłodnikiem czy dipem jogurtowym z ogórkiem i serem feta

Menu ramazanowe na dzień 25.

sahur: tureckie śniadanie + pide ramazanowe

iftar:  Ziemniaki pieczone z zatarem


Ziemniaki pieczone z zatarem
  • 500g małych młodych ziemniaków
  • 2 łyżki przyprawy zatar
  • oliwa z oliwek
Ziemniaki dokładnie myjemy kroimy na połówki lub ćwiartki. Suszymy na papierowym ręczniku, polewamy oliwą i posypujemy przyprawą, jeśli chcemy możemy również posolić, ja nie solę. Pieczemy przez 20 - 30 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Podajemy z chłodnikiem lub dowolnym dipem.



Kuchnia arabska przepisy

7 komentarzy:

  1. mmm, moje klimaty, też takie robię! :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda bardzo apetycznie :) Czy tę przyprawę można kupić w Polsce?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, ja moją mieszankę kopiłam w sklepie z przyprawami na wagę.

      Usuń
    2. A gdzie? Może w Białymstoku przypadkiem?

      Usuń
  3. i mamy obiad, tylko to zrobi? :)

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...