niedziela, 12 czerwca 2016

Menu ramazanowe dzień 7. / Fasolka po marokańsku

Fasolka po marokańsku
Fasolka po marokańsku

Widziałam już fasolkę w sklepach nawet u nas na Podlasiu więc podaję Wam przepisz na przepyszną marokańska wersję. Można ją jeść na ciepło jako danie główne lub dodatek do mięsa albo na zimno jako sałatkę. Wszystko zależy od Waszych upodobań. Mi osobiście smakuje w obu wersjach.

Sałatkę przygotowałam według przepisu pochodzącego ze strony About food w ramach Festiwalu kuchni arabskiej organizowanego przez Malwinę z bloga Filozofia smaku.


Menu ramazanowe dzień 7.

Sahur: Słone ciasto z warzywami

Iftar: Zupa z soczewicy
         Fasolka po marokańsku
         Kasza bulgur z przyprawami
         Chrupiące ruloniki z pastą tahini


Fasolka po marokańsku
  • 500g fasolki zielonej lub szparagowej
  • 2 duże ziemniaki
  • cebula
  • duży ząbek czosnku
  • mała czerwona ostra papryka
  • natka pietruszki
  • sól
  • kumin (kmin rzymski)
  • oliwa z oliwek 
  • pieprz
 Fasolkę obieramy (odrywamy końcówki), myjemy i gotujemy na parze, podobnie postępujemy z ziemniakami. Na patelni rozgrzewamy oliwę smażymy drobniutko posiekaną cebulkę, gdy się zeszkli dodajemy zmiażdżony ząbek czosnku i ostrą czerwoną paprykę. Smażymy, dodajemy przyprawy, a następnie fasolkę i ziemniaki. Smażymy aż smaki się połączą. Przed podaniem posypujemy natką pietruszki.


Fasolka po marokańsku
Fasolka po marokańsku

Kuchnia arabska przepisy

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...