piątek, 10 czerwca 2016

Menu ramazanowe dzień 5. / Tureckie gołąbki z mięsem mielonym

 Tureckie gołąbki z mięsem mielonym
 Tureckie gołąbki z mięsem mielonym

Kolejny dzień postu tym razem na specjalne zamówienie Czytelników podaję przepis na tureckie gołąbki z mięsem mielonym. Na blogu jest już przepis na gołąbki ale w wersji bezmięsnej. Wersja bezmięsna jest bardziej popularna w regionie, w którym mieszkam. W Polsce jednak, przynajmniej w moim rodzinnym domu, wersja bezmięsna nie ma racji bytu więc nie pozostało mi nic innego jak przygotować wersję z mięsem. Rodzice zadowoleni, dzieci również a ja tym bardziej bo spełniłam prośbę Czytelników.  


Jutro na blogu pojawi się kolejne menu ale zamiast nowego przepisu będzie relacja z wycieczki do Bohonik, wsi w której za czasów Jana III Sobieskiego zostali osiedleni Tatarzy . Ziemie na Podlasiu i właśnie między innymi Bohoniki zostały im nadane za zasługi podczas walk w obronie ziem polskich. 


Menu ramazanowe dzień 5.

         Tureckie gołąbki z mięsem mielonym
          Trilece


Tureckie gołąbki z mięsem mielonym
  • 500g mięsa mielonego
  • kapusta
  • szklanka ryżu
  • cebula
  •  natka pietruszki
  • koperek
  • łyżki pasty pomidorowej
  • sól
  • pieprz
  • płaska łyżeczka kuminu (kmin rzymski)
  • łyżeczka oregano
  • pół łyżeczki mięty suszonej
  • ostra papryka pul biber (opcjonalnie)
  • oliwa z oliwek
Kapustę myjemy, parzymy i oddzielamy liście. Przygotowujemy farsz, mięso mielone mieszamy w przyprawami, drobno posiekana cebulą, natką pietruszki, koperkiem i łyżką pasty pomidorowej. Dokładnie mieszamy. Na każdy liść kapusty nakładamy farsz i zwijamy w koperty. Układamy w garnku na spód, którego układamy 2 liście kapusty. Najlepiej gotować gołąbki w niskim ale szerokim garnku z grubym dnem lub w szybkowarze.  Drugą łyżkę pasty pomidorowej mieszamy ze szklanką lub dwoma szklankami wrzącej wody dolewamy kilka łyżek oliwy z oliwek, mieszamy i tym sosem polewamy gołąbki. Wszystkie gołąbki muszą być przykryte sosem. Gołąbki dodatkowo przykrywamy talerzem, który obędzie obciążeniem by się nie rozpadły. garnek przykrywamy pokrywką i na początku na dużym ogniu a następnie na małym ogniu gotujemy około 1,5 godziny lub 45-60 minut w szybkowarze. Gołąbki w Turcji podajemy w sosem jogurtowo czosnkowym.

 Tureckie gołąbki z mięsem mielonym
 Tureckie gołąbki z mięsem mielonym

3 komentarze:

  1. Fajny ciekawy przepis, mięta dodała na pewno aromatu ;-)))

    OdpowiedzUsuń
  2. witam! wspaniała stronka-czy ryż ma być ugotowany i dodany do mięsa? pozdrawiam!rysiaa

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ryż ma być surowy, jedynie dokładnie umyty.

      Usuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...