Słone ciasto z warzywami / Tuzlu kek |
W weekend było na słodko, dzisiaj jest na słono. Wersję na słono moja córka zabiera do szkoły a mąż do pracy zamiast kanapki. Moja wersja jest bez mięsa ale jeśli ktoś lubi, może dodać szynkę czy kiełbasę. Ciasto przygotowałam z mąki pełnoziarnistej pół na pół ze zwykłą. Wy możecie dodać dowolną mieszankę mąk.
Można także zaszaleć i zrobić małe bułeczki warzywne. Wszystko zależy od Waszej wyobraźni. najważniejsze jest to iż takie ciasto jest świetnym zamiennikiem kanapki. Wypróbujcie przepis koniecznie.
Ciasto przygotowałam w ramach wspólnego gotowania z Kasią a tematem przewodnim było słone ciasto - tuzlu kek. Koniecznie zajrzyjcie do niej na bloga Kuchnia bez granic.
Ciasto przygotowałam w ramach wspólnego gotowania z Kasią a tematem przewodnim było słone ciasto - tuzlu kek. Koniecznie zajrzyjcie do niej na bloga Kuchnia bez granic.
Słone ciasto z warzywami / Tuzlu kek
- średniej wielkości cukinia
- 3 jajka o temperaturze pokojowej
- szklanka jogurtu (200ml)
- pół szklanki oliwy z oliwek
- szczypior
- natka pietruszki
- koperek
- garść czarnych oliwek bez pestek
- 5 pomidorków koktajlowych
- ser helloumi lub feta (ja dodałam turecki ser deri tulum peyniri)
- łyżeczka proszku do pieczenia
- pół łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 szklanki mąki zwykłej pszennej lub szklanka mąki zwykłej pszennej i szklanka mąki pełnoziarnistej
- pół łyżeczki soli
- pieprz
- ostra papryka pul biber
- czarnuszka
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i sodą. Dodajemy przyprawy i mieszamy. W oddzielnej misce mieszamy jajka, jogurt, oliwę, ser, posiekaną zieleninę i pokrojone w kostkę warzywa. Mieszamy i do produktów mokrych dodajemy produkty suche i mieszamy łyżką. Przekładamy do keksówki wysmarowanej masłem. Przed wstawieniem do piekarnika ciasto posypujemy czarnuszką.
Pieczemy przez 40-60 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Słone ciasto z warzywami / Tuzlu kek |
Uwielbiam chlebki na slono - w sam raz do kubelka barszczu!
OdpowiedzUsuń:)