poniedziałek, 11 kwietnia 2016

Pilaw z zielenina / Yeşillikli pilav

Pilaw z zieleniną / Yeşillikli pilav
Pilaw z zieleniną / Yeşillikli pilav

Pięknie zielono dookoła więc w talerzu też musi być wiosennie. W Polsce jak tylko pojawiają się pierwsze nowalijki, gotowane ziemniaki, które są dodatkiem do dania głównego, posypujemy zieleniną. Identycznie jest w Turcji. Choć z całą stanowczością mogę stwierdzić, że Turcy poszli o krok dalej i im bliżej lata tym tureckie pilawy są coraz bardziej bogate. Nie tylko zilenina ale i warzywa takie jak marchewka, groszek, karczochy, bób, pomidory, grzyby czy nawet bakłażany są dodatkiem do ryżu. Wtedy taki pilaw wraz z surówką może tworzyć pełnowartościowe danie. Jeśli nie jemy ryżu możemy zastąpić go kaszą bulgur lub inną dowolną.


Pilaw z zieleniną / Yeşillikli pilav
  • szklanka ryżu (Najlepiej kupić w sklepie tureckim ryż typu baldo)
  • oliwa z oliwek
  • masło
  • natka pietruszki
  • koperek
  • sól
  • pieprz
Ryż dokładnie myjemy i zalewamy zimną wodą pozostawiając na minimum godzinę (można namoczyć ryż przed pójściem do pracy. Do gotowania ryżu używamy niskich i szerokich garnków. Do garnka wlewamy łyżkę oliwy z oliwek i dodajemy pół łyżeczki masła. Dokładnie umyty i wypłukany ryż wsypujemy do garnka. Smażymy często mieszając. Gdy się zeszkli i zacznie przywierać do dna dolewamy szklankę wrzątku. lekko solimy, mieszamy, zmniejszamy ogień do minimum i przykrywamy garnek pokrywką. W ten sposób gotujemy ryż około 20 minut. Zdejmujemy z ognia, podnosimy pokrywkę, mieszamy i przykrywamy garnek papierowym ręcznikiem a następnie pokrywką. Papierowy ręcznik ma wchłonąć wilgoć. Po 10 minutach do ryżu dodajemy drobno posiekaną zieleninę i świeżo zmielony czarny pieprz. 
Tak przygotowany ryż podajemy jako dodatek do dania głównego.

Pilaw z zieleniną / Yeşillikli pilav
Pilaw z zieleniną / Yeşillikli pilav

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...