czwartek, 9 czerwca 2016

Menu ramazanowe dzień 4. / Zupa krem ze szparagów

Zupa krem ze szparagów
Zupa krem ze szparagów

Być w Polsce i nie zjeść szparagów, toż to grzech :) więc kupiłam i zrobiłam chyba najprostszą jaka jest możliwa do wykonania.
Post w okresie letnim jest bardzo trudny, wiele osób rezygnuje ze względu na upały i długość dnia. Najważniejsze w posiłku po poście są płyny dlatego koniecznie podczas każdego iftaru powinno się wypić miseczkę zupy. jaka to będzie zupa to już zależy od Waszych upodobań smakowych jednak nie rezygnujcie z niej na rzecz szklanki wody czy jakiegoś napoju, zupa jest pożywna i uzupełni całodzienny niedobór witamin.


Menu ramazanowe dzień 4.
Sahur:  Płaski chleb z mięsem i papryką

Iftar:   Zupa krem ze szparagów
           Mięsna potrawka z cukinią
           Ryż na sypko
           Sałatka Gavurdagi



Zupa krem ze szparagów
  •  500g szparagów (ja użyłam białych)
  • ząbek czosnku
  • mała cebula
  • pół łyżeczki kurkumy
  • szczypta soli
  • 100ml śmietanki kremówki
  • 3szklanki wody
Cebulę drobno siekamy, czosnek miażdżymy, Cebulę szklimy na oliwie z oliwek, dodajemy czosnek, smażymy minutę, dodajemy kurkumę i chwilę smażymy, wlewamy 3 szklanki wrzątku dodajemy obrane i pokrojone szparagi. Gotujemy około 30 minut. Blendujemy i dolewamy śmietankę kremówkę.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...