Humus z marchewką |
Humus to ostatnio moja ulubiona pasta śniadaniowa. Z powodzeniem zastępuje masło jak również wyśmienicie smakuje z surowymi warzywami więc nadaje się na drugie śniadanie do szkoły czy do pracy. W czasie Ramazanu humus jest moją propozycją na śniadanie. Ciecierzyca, pasta tahini, oliwa z oliwek, pieczona marchewka to wszystko razem Tworzy znakomitą pastę która z pieczywem i warzywami jest pełnowartościowym śniadaniem przed całodziennym postem.
Potrawę tę przygotowałam na Festiwal kuchni arabskiej organizowany przez Malwinę z bloga Filozofia smaku.
Menu ramazanowe dzień 24:
sahur: Humus z marchewką
iftar: Polski chłodnik z buraczkami
Humus z marchewką
- szklanka ugotowanej ciecierzycy
- pieczona duża marchewka lub 2 małe
- 2 łyżki pasty tahini
- 4 łyżek oliwy
- ząbek czosnku
- sok z cytryny
- sól
- kumin
Aby upiec marchewkę należy ją umyć obrać przekroić na mniejsze kawałki polać oliwą i piec z piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 20 minut. Pieczoną marchewkę i pozostałe składniki wkładamy do misy blendera i dokładnie miksujemy. Sprawdzamy smak i w razie potrzeby doprawiamy. Tak przygotowany humus przechowujemy w lodówce w szczelnie zamkniętym pojemniku około tygodnia.
Humus z marchewką |
rewelacyjna! zrobię! :)
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis, na pewno zrobię :)
OdpowiedzUsuńZapraszam również do mnie, a tam 52 triki kuchenne, które ułatwią Wam gotowanie.
Na pewno o większości z nich nie mieliście pojęcia !
A czy słyszeliście o ekspresowej tarcie z płatków owsianych z fetą i warzywami ?
OdpowiedzUsuńNie znam takiej i w kuchni tureckiej takiej nie uświadczysz. Płatki owsiane to tutaj nowość.
Usuń