Sałatka z kaszą bulgur i awokado / Avokadolu bulgur salatası |
Nie wiem czy wiecie, że avokado rośnie również w Turcji w regionie Antalii więc bez problemu kupicie je w każdym markecie czy dzielnicowym warzywniaku. Teraz właśnie mamy w Turcji sezon na avokado.
Sałatka z kaszą bulgur i awokado / Avokadolu bulgur salatası
- szklanka kaszy bulgur (ince bulgur)
- mała czerwona cebula
- czerwona papryka
- ząbek czosnku lub łodyga świeżego czosnku
- natka pietruszki
- duże avokado
- rukola
- oliwa z oliwek
- melasa z granata lub sok z cytryny
Kaszę bulgur myjemy zalewamy szklanką wrzątku, nadmiar wody zlewamy, przykrywamy i pozostawiamy na 20 minut by kasza napęczniała i ostygła. Dodajemy oliwę z oliwek sól, melasę z granata lub sok z cytryny i mieszamy by składniki się połączyły. Warzywa i zieleninę siekamy na drobne kawałki i dodajemy do zimnej kaszy, mieszamy, zostawiamy na 10 minut by smaki się połączyły. Sałatkę możemy podać tak jak ja to zrobiłam na rukoli albo rukolę i avokado wkroić do sałatki.
Sałatka z kaszą bulgur i awokado / Avokadolu bulgur salatası |
smaczna,ja bym się pozbyła rukoli,,nie lubię :/
OdpowiedzUsuń