Tureckie gołąbki z mięsem mielonym |
Kolejny dzień postu tym razem na specjalne zamówienie Czytelników podaję przepis na tureckie gołąbki z mięsem mielonym. Na blogu jest już przepis na gołąbki ale w wersji bezmięsnej. Wersja bezmięsna jest bardziej popularna w regionie, w którym mieszkam. W Polsce jednak, przynajmniej w moim rodzinnym domu, wersja bezmięsna nie ma racji bytu więc nie pozostało mi nic innego jak przygotować wersję z mięsem. Rodzice zadowoleni, dzieci również a ja tym bardziej bo spełniłam prośbę Czytelników.
Jutro na blogu pojawi się kolejne menu ale zamiast nowego przepisu będzie relacja z wycieczki do Bohonik, wsi w której za czasów Jana III Sobieskiego zostali osiedleni Tatarzy . Ziemie na Podlasiu i właśnie między innymi Bohoniki zostały im nadane za zasługi podczas walk w obronie ziem polskich.
Menu ramazanowe dzień 5.
Sahur: Fritata ze szparagami
Iftar: Chłodnik turecki cacik
Tureckie gołąbki z mięsem mielonym
Tureckie gołąbki z mięsem mielonym
- 500g mięsa mielonego
- kapusta
- szklanka ryżu
- cebula
- natka pietruszki
- koperek
- łyżki pasty pomidorowej
- sól
- pieprz
- płaska łyżeczka kuminu (kmin rzymski)
- łyżeczka oregano
- pół łyżeczki mięty suszonej
- ostra papryka pul biber (opcjonalnie)
- oliwa z oliwek
Tureckie gołąbki z mięsem mielonym |
Fajny ciekawy przepis, mięta dodała na pewno aromatu ;-)))
OdpowiedzUsuńwitam! wspaniała stronka-czy ryż ma być ugotowany i dodany do mięsa? pozdrawiam!rysiaa
OdpowiedzUsuńRyż ma być surowy, jedynie dokładnie umyty.
Usuń