Zupa z kotlecikami kofte |
Dzisiaj mam dla Was kolejną potrawę przygotowaną specjalnie na Festiwal kuchni arabskiej organizowany przez Malwinę na blogu Filozofia smaku. Ta potrawa to pyszna aromatyczna zupa z kotlecikami kofte i makaronem kuskus. Makaron ten przywiozłam z Turcji ale wiem, że jest również dostępny w sklepach z orientalną żywnością i nazywa się kuskus izraelski.
Przygotowując zupę wzorowałam się na przepisie znalezionym w internecie : http://littlespicejar.com/moroccan-meatball-couscous-soup/
W Turcji nie spotkałam podobnej potrawy choć zupy z makaronem kuskus są również popularne.
Menu ramazanowe dzień 9.
sahur: Pancakes
iftar: Zupa z kotlecikami kofte i kuskusem
Zupa z kotlecikami kofte i kuskusem
- 500g mięsa mielonego
- cebula
- ząbek czosnku
- kumin
- słodka papryka
- ostra papryka
- imbir
- curry
- cynamon
- kolendra
- natka pietruszki
- łyżeczka pasty pomidorowej
- makaron kuskus
Z mięsa, drobno posiekanej cebuli, zmiażdżonego czosnku, przypraw i natki pietruszki przygotowujemy kotleciki. Dokładnie mieszamy składniki i odstawiamy na godzinę by smaki się połączyły. Po wyjęciu z lodówki formujemy kotleciki.
4 szklanki wody wlewamy do garnka i doprowadzamy do wrzenia. Wrzucamy kotleciki, mieszamy i gdy pojawi się szum, zbieramy go. Dodajemy pastę pomidorową i gotujemy około 20 minut na małym ogniu. (by wzbogacić smak dodałam garść mrożonej włoszczyzny) Dodajemy 4 garście makaronu kuskus i gotujemy kolejne 15 minut. Zupę podajemy posypana natką pietruszki.
Zupa z kotlecikami kofte |
ten turecki "kuskus" to wyglada jak makaron w Tunezji okreslany jako mhamsa (takie male kuleczki makaronowe)
OdpowiedzUsuń