wtorek, 14 czerwca 2016

Menu ramazanowe dzień 9. / Zupa z kotlecikami kofte i kuskusem

Zupa z kotlecikami kofte
Zupa z kotlecikami kofte

 Dzisiaj mam dla Was kolejną potrawę przygotowaną specjalnie na Festiwal kuchni arabskiej organizowany przez Malwinę na blogu Filozofia smaku. Ta potrawa to pyszna aromatyczna zupa z kotlecikami kofte i makaronem kuskus. Makaron ten przywiozłam z Turcji ale wiem, że jest również dostępny w sklepach z orientalną żywnością i nazywa się kuskus izraelski.

Przygotowując zupę wzorowałam się na przepisie znalezionym w internecie : http://littlespicejar.com/moroccan-meatball-couscous-soup/

W Turcji nie spotkałam podobnej potrawy choć zupy z makaronem kuskus są również popularne.

Zupę przygotowałam w ramach wspólnego gotowania z Martynosią, Malwiną i Zuzią


Menu ramazanowe dzień 9.

sahur: Pancakes

iftar: Zupa z kotlecikami kofte i kuskusem



 Zupa z kotlecikami kofte i kuskusem
  • 500g mięsa mielonego
  • cebula
  • ząbek czosnku
  • kumin
  • słodka papryka
  • ostra papryka
  •  imbir
  • curry
  • cynamon
  • kolendra
  • natka pietruszki
  • łyżeczka pasty pomidorowej
  • makaron kuskus

Z mięsa, drobno posiekanej cebuli, zmiażdżonego czosnku, przypraw i natki pietruszki przygotowujemy kotleciki. Dokładnie mieszamy składniki i odstawiamy na godzinę by smaki się połączyły. Po wyjęciu z lodówki formujemy kotleciki.
4 szklanki wody wlewamy do garnka i doprowadzamy do wrzenia. Wrzucamy kotleciki, mieszamy i gdy pojawi się szum, zbieramy go. Dodajemy pastę pomidorową i gotujemy około 20 minut na małym ogniu. (by wzbogacić smak dodałam garść mrożonej włoszczyzny) Dodajemy 4 garście makaronu kuskus i gotujemy kolejne 15 minut. Zupę podajemy posypana natką pietruszki.


Zupa z kotlecikami kofte
Zupa z kotlecikami kofte



Kuchnia arabska przepisy

1 komentarz:

  1. ten turecki "kuskus" to wyglada jak makaron w Tunezji okreslany jako mhamsa (takie male kuleczki makaronowe)

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...