|
Roladki ze szpinakiem i serem |
Dzisiejsza potrawa była przygotowana jako jedna z pierwszych po przyjeździe do Polski. Danie wybrała moja córka z tureckiego czasopisma, które przywiozłyśmy ze sobą do Polski. Potrawa jest znana zarówno w Polskiej jak i tureckiej kuchni. Można ja podać tak jak ja z ryżem z warzywami i surówką.
Roladki ze szpinakiem i serem przygotowałam w ramach wspólnego gotowania z
Mirabelką koniecznie do niej zajrzyjcie bo z pewnością przygotowała coś pysznego.
Menu ramazanowe na dzień 14.:
sahur:
menemen
iftar:
zupa z kalafiora
roladki ze szpinakiem
pilaw z zieleniną
sałatka obiadowa
Roladki ze szpinakiem i serem
- 4 piersi z kurczaka
- 300g szpinaku
- cebula
- czosnek
- ser mozarella
- sól
- pierz
- oliwa z oliwek
- bułka tarta
- jajko
Dzień wcześniej marynujemy utłuczone piersi z kurczaka, posypane czarnym pieprzem i polane oliwą z oliwek. Następnego dnia na oliwie z oliwek smażymy drobno posiekaną cebulę, dodajemy zmiażdżony ząbek czosnku, sól, pieprz i umyty szpinak. Dusimy aż szpinak zmniejszy swoją objętość. Płaty kurczaka ukladamy na desce do krojenia, na nie nakładamy zimny farsz ze szpinaku i kawałek sera mozarella. Kurczaka zwijamy, zwinięta roladkę moczymy w roztrzepanym jajku i dokładnie obtaczamy w bułce tartej, nastepnie układamy na blasze. Te same czynności powtarzamy z każdym pozostałym płatem kurczaka. Na każdą roladkę układamy kawałeczek masła klarowanego i zapiekamy przez 20-30 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. 5 minut przed wyjęciem roladki posytujemy startym serem.
|
Roladki ze szpinakiem i serem |
Ojej! Coś poszło nie tak i nie ukazał się dzień 13 (nomen omen ;) Bardzo lubię tu zaglądać bo to zupełnie nieznany mi teren a wygląda on bardzo apetycznie :D Pozdrawiam Ola
OdpowiedzUsuńZrobiłam to specjalnie :) Nie miałam możliwości opublikowania menu na dzień 13 ponieważ byłam poza domem więc go pominęłam :)
Usuń