wtorek, 23 lutego 2016

Zupa z kalafiora / Karnabahar çorbası

Zupa krem z kalafiora / Karnabahar çorbası
Zupa z kalafiora / Karnabahar çorbası
Dzisiaj kolejna bardzo szybka i prosta w wykonaniu zupa. Jej przygotowanie nie zajmie więcej niż 30 -45 minut. Zupa jest na tyle praktyczna, że nie musimy jej ciągle mieszać i w tym samym czsie możemy przygotować drugie danie. Miłośnicy sycących mięsnych zup mogą ją przygotować na wywarze mięsnym lub drobiowym ja jednak klasycznie serwyję ją na wywarze warzywnym z dodatkiem kremówki.

Zupa z kalafiora / Karnabahar çorbası
 
  • kalafior
  • marchew
  • dwa ziemniaki
  • natka pietruszki
  • cebula
  • biała część pora
  • 100ml kremówki do zabielania (opcjonalnie, ja dodaje bo dzieci lubią ten smak)
  • sól
  • pieprz
  • ostra papryka pul biber
Warzywa (prócz natki pietruszki) myjemy rozdrabniamy na części wkładamy do garnka zalewamy 6 szklankami wody i gotujemy aż do miękkości. Gdy warzywa są miękkie calość blendujemy, przyprawiamy do smaku i dodajemy 100ml kremówki.  Podajemy posypaną natką pietruszki.
Jeśli przygotowujemy zupę na wywarze mięsnym kremówka zupełnie nie jest potrzebna.


Zupa krem z kalafiora / Karnabahar çorbası
Zupa z kalafiora / Karnabahar çorbası

3 komentarze:

  1. Muszę zrobić ! Czy można czymś zastąpić paprykę ostrą ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mozna ja po prostu pominac lub dodac slodka.

      Usuń
  2. Dokladnie tego szukałam! W tureckiej kuchni jest wiele przepisów na karnabahar corbası, ale wszystkie były dla mnie skomplikowane ! Tak się cieszę z tego przepisu, dziękuję!

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...