wtorek, 2 lutego 2016

Bułeczki poğaça z żółltym serem / Kaşar peynirli poğaça

Bułeczki poğaça z żółtym serem / Kaşar peynirli poğaça
Bułeczki poğaça z żółtym serem / Kaşar peynirli poğaça

Dzisiaj mam dla Was kolejne przepyszne bułeczki, tym razem z żółtym serem. Ze względu na to iż do ciasta drożdżowego dodajemy również jogurt naturalny bułeczki są niesamowicie puszyste i delikatne. Jako farsz wybrałam zwykły turecki żółty ser kaşar ale Wy jeśli lubicie ser o bardziej wyrazistym smaku możecie dodać ser tulum lub dowolny leżakujący.
Jeśli przygotowujecie je z myślą o dzieciach, o drugim śniadaniu do szkoły jako farszu możecie nawet użyć niewielką ilość zwykłego topionego serka o ulubionym smaku. Co do farszu , macie całkowitą dowolność najważniejsze by ser się stopił jak to ma miejsce w oryginalnym przepisie.

Przepis pochodzi ze styczniowej Lokmy mego ulubionego tureckiego czasopisma kulinarnego. Bułeczki według tego przepisu przygotowała ze mną Kasia z bloga Kuchnia bez granic. Konecznie zajrzyjcie do niej i sprawdźcie jak wyglądają.


Bułeczki poğaça z żółtym serem / Kaşar peynirli poğaça
dla 4 osób
  • 2,5 szklanki mąki
  • łyżeczka suchych drożdży lub 10g świeżych
  • jajko 
  • 0,5 szklanki jogurtu naturalnego w temperaturze pokojowej
  • 0,5 szklanki mleka
  • 1/4 szklanki oleju lub oliwy z oliwek
  • 25g masła w temperaturze pokojowej (1/8 kostki)
  • sól
  • 100g żłóttego sera pokrojonego w kostkę 
  • żółtko do posmarowania
  • sezam
  • czarnuszka
Mąkę suche drożdże i sól mieszamy w misce i dodajemy jajko, jogurt, olej, masło i mleko. Jeśli dodajemy świeże drożdże na poczatku robimy zaczyn mieszajac drożdże z mlekiem i odrobiną mąki czekamy 10 minut aż drożdże ruszą a następnie postępujemy jak w przepisie dodajac zaczyn do mąki wymieszanej z solą i dodając pozostałe składniki. Wyrabiamy miękkie i nie przystajace do ręki ciasto. Jeśli okaże się że ciasto się klei może to być wina rzadkiego jogurtu więc należy wtedy dodać odrobinę oleju lub masła. Ciasto powinno być miękkie, im ciasto bardziej twarde tym bułeczki będą mniej puszyste. Odstawiamy ciasto do wyrosnięcia na około godzinę. Ciasto bardzo wyrośnie więc proszę je włożyć do większej miski by nie wypłynęło.
Gdy ciasto urośnie wyjmujemy je na stolnicę lekko zagniatamy i dzielimy na kawałki wielkości mandarynki. Ciasto nie powinno się kleić do rąk ale jeśli mamy z nim problem proszę lekko natłuścić ręce olejem. Każdą cześć rozciagamy na dłoni i do środka wkładamy kostkę żółtego sera. Formujemy bułeczkę i układamy na wyłożonej papierem do pieczenia lub natłuszczonej blasze. Bułeczki zostawiamy na drugie wyrastanie na 40 minut. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 180 stopni i wstawiamy wyrośnięte bułeczki do nagrzanego. Nie zapomnijmy jednak o posmarowaniu bułeczek żółtkirm i posypaniu ich sezamem i czarnuszką. Bułeczki pieczemy około 25-30 minut. Gdy się dobrze zarumienią będą gotowe.


3 komentarze:

  1. Znalazłam u Ciebie przepis na sałatkę z kaszy bulgur z buraczkami i m.in.miętą.Ponieważ od jakiegoś czasu jestem zakochana w tej kaszy , mam pytanie jakie zioło zamiast mięty/nie lubię tego zioła/można dodać do tej sałatki.Bardzo żałuję,że już nieprowadzisz swego,bloga.Twoje córeczki już napewno bardzo wyrosły.Serdecznie pozdrawiam,całą Twoją Rodzinkę oraz siostrę i jej Rodzinę Wf Noneczka.


    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj Noneczko
      Jesli nie lubisz miety po prostu ja pomin albo zastap innymi ulubionymi ziolami, bazylia swietnie sie nada.
      Co do bloga, niestety nie mam juz na niego czasu a i dziewczyny nie zawsze pozwalaja publikowac swoje zdjecia. Jesli korzystasz z FB zajrzyj na moj profil tam znajdziesz zdjecia dziewczynek. Wyrosly, sa wspaniale, jestem z nich bardzo dumna.

      Usuń
  2. Dzięki za odpowiedz. Twoje córeczki zawsze mnie zachwycały,a dzięki temu ,że kiedyś zobaczyłam chyba roczną Bengusię na balkonie Twego poprzedniego mieszkania, gadającą cudnie w dwóch językach ,zaczęłam się interesować Turcją.A Twoje wspaniałe ,inteligentne i wnikliwe wpisy były dla mnie wspaniałą lekturą.Pozdrawiam Noneczka.

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...