Tagine z warzywami |
Tgine to potrawa, która ewidentnie kojarzy mi się z kuchnią arabską. W Turcji identyczna potrawa nazywa si guvec. Obie gotowane są w specjalnych glinianych garnkach, choć ta arabska w dużo bardziej efektownym :) Tagine Arabowie podają najczęściej z kuskusem ja g nie miałam więc podałam z ryżem i do tego surówka. Taka trochę spolszczona wersja :)
Tagine przygotowałam na "Festiwal kuchni arabskiej" organizowany na blogu Filozofia smaku. Przygotowała go ze mną organizatorka festiwalu Malwina. Koniecznie zajrzyjcie do niej na bloga, z pewnością jej wersja jest również ciekawa i smaczna.
Menu ramazanowe dzień 15.
Sahur: Hiszpańskie naleśniki
Iftar: Zabielana zupa z kurczaka
Tagine z warzywami
Tagine z warzywami
- cukinia
- marchewka
- papryka czerwona
- batat
- cebula
- ząbek czosnku
- pasta pomidorowa lub 2 dojrzałe pomidory
- ugotowana ciecierzyca, może być z puszki.
- sól
- pieprz
- kumin
- słodka lub ostra papryka w proszku
- mielone ziele angielskie w Turcji pod nazwą yeni bahar
Tagine z warzywami |
Cudownie, że podałaś ten przepis. Od dawna poszukiwałam warzywnego tagine!
OdpowiedzUsuńArabowie nie jedza tagine z kuskusem tylko z chlebem. Jest nawet taka strona smaki maroka i tak tez kobietka pisze o tym. Ale to nie zmienia faktu, ze wyglada smacznie
OdpowiedzUsuńAnia