Zapiekane kofte z ziemniakami i cukinią |
Dzisiaj mam dla Was kolejny przepis wspólny dla kuchni arabskiej i tureckiej. Kotleciki kofte zapiekane z warzywami, ja wybrałam ziemniaki i cukinię. Ze względu na to iż nie znalazłam ładnych bakłażanów nie dodałam ich w Turcji ten przepis jest przygotowywany również z bakłażanem.
Danie przygotowałam w ramach wspólnego gotowania z Mopsikiem, Malwiną, Zuzią i Anią. tematem przewodnim naszego gotowania są ziemniaki.
Kotleciki kofte z ziemniakami i cukinią przygotowałam także na Festiwal kuchni arabskiej organizowany na blogu Filozofia smaku.
Menu ramazanowe dzień 17.
Sahur: borek z tortownicy
Iftar: ryż na sypko
zapiekane kofte z ziemniakami i cukinią
Zapiekane kofte z ziemniakami i cukinią
- 500g mięsa mielonego
- cebula
- ząbek czosnku
- natka pietruszki
- kumin
- słodka papryka
- sól
- pieprz
- 3 średniej wielkości ziemniaki
- 2 cukinie
- przecier pomidorowy
Mięso mieszamy z drobno posiekaną cebulą, czosnkiem i natka pietruszki, dodajemy przyprawy i dokładnie mieszamy. Zostawiamy na kilka godzin lub na noc w lodówce. Z mięsa formujemy kotleciki. Ziemniaki obieramy, kroimy w plasterki, cukinie również kroimy w plasterki. Formę smarujemy olejem, układamy na przemian kotleciki, ziemniaki i cukinie. Wszystko polewamy sosem z pasty pomidorowej, wody i oliwy. Sos można rozrzedzić kilkoma łyżkami wody. Formę przykrywamy folią aluminiową i pieczemy 30 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Po 30 minutach zdejmujemy folię i dopiekamy kolejne 15-20 minut.
Podajemy z ryżem na sypko i arabskim chłodnikiem.
Zapiekane kofte z ziemniakami i cukinią |
Wygląda bardzo przekonująco. W takim razie tylko poczekam na cukinię, która rośnie w ogrodzie ;) Dzięki za wspólne gotowanie :)
OdpowiedzUsuń