Börek z tortownicy |
Kolejna wersja. Tym razem chyba najłatwiejsza do przygotowania bo z tortownicy. Nie dość że łatwa do ułożenia, to łatwa do wyjęcia i pokrojenia. Farsz tym razem według zachciewajki mego męża ale przyznam że powinnam ufać jego smakowi bo goście zachwyceni byli :)
Börek z tortownicy |
Börek z tortownicy
(średnica 23cm)
- 3 płaty ciasta yufka
- duża cebula
- natka pietruszki
- słony twaróg lub turecki lor peyniri
- ostra papryka pul biber
- 3 jajka
- 1/3 szklanki oleju
- 2/3 szklanki mleka
Na początku przygotujemy farsz. Cebulę kroimy w drobną kostke i smażymy na niewielkiej ilości oleju. Zależy nam by się skarmelizowała. Nastepnie po ostygnięciu dodajemy drobno posiekaną natkę pietruszki, ostrą paprykę pul biber i słony twaróg lub lor peyniri. Farsz dokładnie mieszamy.
By przygotować sos do polania płatów yufka wystarczy wymieszać olej, mleko i jajka.
Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Na spód układamy cały płat ciasta yufka tak by boki zwisały poza tortownicę. Pozostałe dwa płaty ciasta rwiemy na 4 części każdy. Pierwszy płat polewamy sosem i układamy na niego oderwaną ćwiartkę płatu yufka. Polewamy go sosem i układamy kolejny kawałek, Co 3 lub 4 kawałki posypujemy farsz. Na ostatni polany sosem kawałek cista zakładamy zwisające części pierwszego płatu, każdy dokładnie zwilżając sosem. Jesli okaże się że zabrakło nam sosu należy go dorobić gdyż płaty muszą być dokładnie zwilżone sosem. Tak przygotowaną potrawę pieczemy przez 30 minut w piekarniku nagrzanym do 175 stopni.
Wygląda fantastycznie. Yufkę ciężko u mnie kupić, co by było gdybym zrobiła z filo???
OdpowiedzUsuńZ tego co sie orientuje do filo miedzy platy ciasta daje sie jedynie olej, nigdy nie robilam, warto sprobowac.
UsuńZ filo nie zaryzykowałam, ale w końcu udałam się do sklepu w mojej okolicy, który prowadzą muzułmanie i okazało się kupno yufki nie stanowi problemu. Co prawda mrożonej, ale jest. Kupiłam, jutro planuję zrobić borek na obiad. Ciekawa jestem efektu :) Mam tylko nadzieję, że w paczce (400 g ciasta) jest tyle ile trzeba płatów
UsuńUpieczone, zjedzone, smakowało. Zrobiłam z kozim serem w zalewie solankowej - bardzo lubimy kozie sery więc połaczenie super. Danie jest łatwe do zrobienia, syte i bardzo smaczne. Do tego podałam cacyki bo jednak coś mokrego się przydaje :) Dziękuję za przepis a tym samym za motywację aby yufki poszukać :)
UsuńO tak! Ja tez tak robie;)) Sliczne fotki!
OdpowiedzUsuńhmm, wygląda bardzo smakowicie !
OdpowiedzUsuńhihi a myslalam ze to ciasto z jablkami :) ciekawa jestem tego ciasta yufka
OdpowiedzUsuńChętnie bym zrobiła ale skąd albo jak zrobić ciasto ? Nie znajduję przepisu na blogu.
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie:)
OdpowiedzUsuńciekawa propozycja! warta zauważenia :)
OdpowiedzUsuń