Humus z burakami |
Kolejne danie z burakami, do tego w sam raz na wiosnę. Ja, jak co roku przechodzę na diete letnią więc na blogu będzie coraz więcej takich lekkich przepisów i mnóstwo sałatek. Humus z burakami nie jest może popularnym daniem kuchni tureckiej ale uwerzcie mi, że odkąd zaserwowałam go moim koleżankom Turczynkom będzie on również gościł na ich stołach.
Ten rodzaj humusu jest raczej daniem nowoczesnej kuchni tureckiej. Znam je z tureckich blogów.
Humus przygotowałam w ramach wspólnego gotowania z Malwiną z bloga Filizofia smaku. Zajrzyjcie również do Malwiny i wypróbujcie jej humus.
Humus z burakami. Pancarli humus.
- szklanka ugotowanej ciecierzycy
- duży pieczony burak
- łyżka tahiny
- sok z połowy cytryny
- duży ząbek czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- szczypta kuminu
- sól
- pieprz
- łyżeczka soku z granata
- pul biber lub inna ostra papryka
Wszystkie składniki mieszamy w rozdrabniaczu. Czosnek należy zmieżdżyć przed dodaniem. Powstałą pastę wstawiamy do lodówki na godzinę by smaki się połączyły. Podajemy z chlebem lub dowolnym białym pieczywem.
świetny hummus!
OdpowiedzUsuńUps.... nigdy takiego nie jadlam!
OdpowiedzUsuńDla mnie to coś nowego i baaardzo ciekawego :)
OdpowiedzUsuń