Drożdżowe bułeczki z serem i pietruszką. Peynirli poğaça. |
Mam na blogu różne przepisy na bułeczki poğaça i najprawdopodobniej mogłabym mieć ich jeszcze raz tyle samo bo na tureckich blogach wciąż pojawiają się nowe. Te bułeczki są nieodłączną przekąską spotkań przy herbatce czy tureckiego śniadania. Nie ma Turczynki, która nie umiałaby zrobić poğaça. A lubią je chyba wszyscy, dorośli i dzieci. Moje bułeczki trafiły oczywiście do śniadaniówki i przygotowałam je właśnie z myślą o śniadaniówce. Córka zażyczyła sobie coś typowo tureckiego by mogła poczęstować koleżanki. Niestety małe Turczynki nie chcą próbować polskich słodkich drożdżówek ani ciasteczek.
Drożdżowe bułeczki z serem i pietruszką. Peynirli poğaça.
pół szklanki jogurtu
pół szklanki ciepłej wody
2 jajka
50g masła
2 łyżki oleju lub oliwy z oliwek
pół łyżeczki suchych drożdży lub 5 gram świeżych
łyżeczka cukru
łyżeczka soli
2 szklanki mąki plus 0,5 szklanki
mak
ser typu feta
natka pietruszki
Drożdże rozpuszczamy w niewielkiej ilości wody z cukrem. Zostawiamy na 10 minut by ruszyły. Do miski wbijamy całe jajko i białko. Żółtko zostawiamy po smarowania bułeczek. Dodajemy pozostałe składniki prócz mąki: resztę wody, jogurt,masło, oliwę, drożdzę, sól i dokładnie mieszamy. Stopniowo dosypujemy mąkę po pół szklanki. W zależności od gęstości jogurtu 2 szklanki mąki mogą wystaczyć. Jesli ciasto wciąż będzie rzadkie dodajemy jeszcze pół szklanki mąki. Wyrabiaby co najmniej 10 minut. Ciasto będzie miękkie i nie będzie się kleiło do ręki. Zostawiamy na 2 godziny do wyrośnięcia.
By przygotować farsz mieszamy ser feta z drobno posiekaną natką pietruszki.
Gdy ciasto urośnie uderzamy je pięścią i wyjmujemy z miski. Zagniatamy i dzielimy na części wielkości mandarynki. Formujemy kulki i lekko uciskamy formując placek. Wkładamy do środka łyżeczkę farszu i lekko zlepiamy boki. Przygotowane bułeczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Zostawiamy do wyrosnięcia. Po 40 minutach smarujemy zółtkiem i posypujemy makiem. Pieczemy przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni
Wyglądają tak smakowicie...:-) Chyba je niedługo zrobię:-)
OdpowiedzUsuńwspaniale
OdpowiedzUsuńkasia
Wspaniałe :) Chciałam przy okajzi zapytać zy w Turcji zgodzono się na uprawe GMO ?
OdpowiedzUsuńA później z tych malych Turczynek, wyrastają duże, które też nie chcą próbować ☺pzdr, przepis fajny, a czy kształt taki jak na zdjęciu można uzyskać tylko poprzez lekkie zlepienie ciasta? Bo wyglądają bardzo apetycznie
OdpowiedzUsuńtak, wystarczy złożyc ciasto na pół i lekko zlepić.
Usuń