Francuskie ciastka z cynamonową gruszką |
Ni to przepis turecki, ni to polski, raczej chyba uniwersalny bo takie ciastka są znane prawie w całej Europie a może i na świecie. Ciasto francuskie to ulubiony rodzaj ciasta mojej starszej córki. Jednak ze względu na jej przeróżne stany alergiczne nie używam tego ciasta zbyt często, a jeśli już robię to właśnie na słodko. Farsz to dowolny owoc czy budyń, czasem biała czekolada, na co ma w danej chwili ochotę.
Ciasteczką są prawdopodobnie wszystkim Wam znane ale podam przepis bo przygotowuje się je bardzo szybko wystarczy wyjąć gotowe ciasto z zamrażalnika. Nafaszerowac zlepić i upiec. Proste i pyszne. Spróbujcie sami.
Francuskie ciastka z cynamonową gruszką |
Francuskie ciastka z cynamonową gruszką
- opakowanie ciasta francuskiego (u nas ciasto francuskie to milföy i jest sprzedawane w formie malych kwadratów)
- 2 dojrzałe gruszki
- łyżeczka cynamonu
- łyżeczka cukru opcjonalnie
Gruszki obieramy, kroimy na kawałki, posypujemy cukrem i cynamonem, mieszamy. Tak przygotowany farsz układamy na kwadratach z ciasta francuskiego i brzegi sklejamy tak by powstał trójkąt. Ciasteczka przed pieczeniem możemy posmarować jajkiem, ja tego nie robię.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175 stopni aż się zarumienią.
Ciasteczka można w dowolny sposób polukrować. Ja nie lukrowałam, córka woli wersję bez lukru.
Mniam, też takie bardzo lubię :)
OdpowiedzUsuńTeż lubię takie połączenie :)
OdpowiedzUsuń