Havuçlu tarator Przystawka, tarator z marchewki |
Kolejna przystawka z rodzaju meze. W sam raz na przekąskę w sam raz do obiadu w sam raz na przyjęcie jako rodzaj sałatki. Ja uwielbiam po prostu do kawałka razowego chleba. Jest pyszna więc polecam.
Tarator to potrawa znana na Bałkanach i Cyprze. Głównym składnikiem jest jogurt i czosnek choć znane są również inne rodzaje taratoru. Dodatki warzywne zmieniają się. Tarator znany był jeszcze w czasach osmańskich. Przygotowywany był wtedy jako samodzielna potrawa lub sos do warzyw, ryb czy owoców morza. Składniki wersji osmańskiej to orzechy laskowe, piniowe i włoskie, migdały, ocet winny lub sok z cytryny, białe pieczywo, czosnek, oliwa z oliwek lub mleko. Przygotowywano również tarator jako przystawkę była to najczęściej wersja warzywna z groszku, kalafiora czy czosnku. Trzecia wersja to potrawa polana sosem tarator. Najczęściej ryby lub owoce morza lub zeytinyağlı czyli potrawy z oliwą z oliwek, bez dodatku mięsa.
Dzisiejszą potrawę przygotowałam na podstawie przepisu, który dostałam od koleżanki. Wraz ze mną tarator robiła Malwina z bloga Filozofia smaku. Koniecznie sprawdźcie jej wersję.
Tarator z marchewki |
Havuçlu tarator, przystawka z marchewki
- 2 duże marchewki
- szklanka jogurtu, najlepszy jest typu grecki, ja użyłam süzme
- 2ząbki czosnku
- sól
- pieprz
- natka pietruszki
Marchew ścieramy na tarce ismażymy na oliwie by zmiękła. Jogurt mieszamy z solą, pieprzem, i zmiażdżonym czosnkiem. Sos mieszamy ze startą ostudzoną marchewką, Zostawiamy na godzinę w lodówce by smaki się połączyły. Przed podaniem posypujemy drobno posiekaną natką pietruszki.
Super :) kolejny przepis do mojej lodówki :) ostatnio produkuje masowo kremiki i pasty do chleba, tego jeszcze nie znałam. Dziękuję :)
OdpowiedzUsuńBardzo fajny przepis, będzie idealny na lato :)
OdpowiedzUsuńRobiłam ale bez natki, super, godne polecenia
OdpowiedzUsuń