środa, 15 kwietnia 2015

Sałatka z liści brokuła



Sałatka z liści brokuła

Znowu wracam do zieleniny. U nas już prawie koniec sezonu zielskowego ale w Polsce początek więc może ktoś skorzysta z przepisu. Zauważyłam na innych polskich blogach, że i u Was zaczynają być popularne chwasty. Czyżby nastąpił powrót do naturalnych prudyktów czyli tego co znajdziecie w przydomowym ogródku?

 Dziś polecam młode liście brokuła. U nas w regionie egejskim mówią na nie cibes. Sałatka z tych liści jest bardzo popularną i lubianą przekąską lub przystawką do szklaneczki raki czy grilowanej ryby. Jeśli znajdziecie gdzieś młode liście brokuła koniecznie wypróbujcie ten przepis.


Sałatka z liści brokuła

  • pęczek liści brokuła
  • oliwa z oliwek
  • sól
  • pieprz
  • ząbek czosnku
  • sok z cytryny lub melasa z granata

Liście brokuła gotujemy na parze. Kroimy na mniejsze kawałaki przyprawiamy solą i pieprzem. Z oliwy z oliwek, soku z cytryny i zmiażdżonego czosnku przygotowujemy sos, którym polewamy liście brokuła. Sałatkę dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę by smaki się połączyły.



4 komentarze:

  1. To lubię w tureckich przepisach, niektórzy się śmieją, że jak zające zielepę jedzą... A ja za to cenię moje znajome,kiedy serwują jedzenie :))

    OdpowiedzUsuń
  2. wspaniała, nie sądziłam żę można zjeść też liście! ziś wyrzucałam liście rzodkiewki z 4 pęczków, może i na to masz sposób? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokladnie w ten sam sposob mozesz przygotowac liscie rzdkiewki. Mozesz je tez smazyc z cebulka i dodac roztrzepane jajko. Cos w rodzaju omletu.

      Usuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...