Buraki |
Kolejny i już ostatni w tym roku przepis z dodatkiem buraków. Przepyszna sałatka z pszenicy nazywanej tu w Turcji aşurelik buğday. Z tego rodzaju pszenicy robi się również aszure. Sałatka jest znana w kuchni tureckiej w regionach w których przygotowuje się różnego rodzaju dania z buraków. Mojej całej rodzinie posmakowała nawet mąż się nią zajadał.
Sałatkę przygotowała ze mną Malwina z bloga Filozofia smaku. W najbliższym czasie planujemy wspólne przygotowanie jeszcze kilku przepysznych potraw. Takie wspólne gotowanie jest swietnym projektem gdyż Malwina gotuje w Polsce ja w Turcji macie więc możliwość śledzenia tego czym w razie potrzeby Malwina zastępuje niedostępne w Polsce składniki. Jeśli jesteście ciekawi jej wersji sałatki koniecznie zajrzyjcie na bloga Filozofia smaku.
Sałatka z pszenicy i buraków |
Sałatka z pszenicy i buraków
- szklanka pszenicy
- duży pieczony lub gotowany burak
- czerwona papryka
- szczypiorek
- natka pietruszki
- koperek
- oliwa z oliwek
- sok z granata lub sok z cytryny
- sól
- pieprz
Pszenicę zalewamy wodą i gtujemy. Ja w szybkowarze gotowałam 7 minut od całkowitego zaknięcia. Nastepnie zlewamy na cedzak i płuczemy przegotowaną zimną wodą. Buraki i paprykę kroimy w drobną kostkę. Zieleninę drobno siekami. Wszystkie składniki mieszamy i dodajemy sos z oliwy, soku z granata soli i pieprzu. Wszystko dokładnie mieszamy i zostawiamy w lodówce na co najmniej godzinę by smaki się połączyły.
świetna sałatka, idealna na lunch w pracy!
OdpowiedzUsuńzrobię. brzmi suuuuper ;)
OdpowiedzUsuńWielki szacunek dla Pani za te przepisy pozdrawiam
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo.
UsuńTeż śledzę wpisy, lubię kuchnię turecką, i w końcu wypróbowałam przepis z tego bloga, dziękuję za niego, sałatka smaczna, podobają mi się dania z burakami :))
OdpowiedzUsuńBardzo, bardzo lubię buraki :)
OdpowiedzUsuń