piątek, 24 kwietnia 2015

Sałatka z pszenicy i buraków.

Buraki

Kolejny i już ostatni w tym roku przepis z dodatkiem buraków. Przepyszna sałatka z pszenicy nazywanej tu w Turcji aşurelik buğday. Z tego rodzaju pszenicy robi się również aszure. Sałatka jest znana w kuchni tureckiej w regionach w których przygotowuje się różnego rodzaju dania z buraków. Mojej całej rodzinie posmakowała nawet mąż się nią zajadał. 

Sałatkę przygotowała ze mną Malwina z bloga Filozofia smaku. W najbliższym czasie planujemy wspólne przygotowanie jeszcze kilku przepysznych potraw. Takie wspólne gotowanie jest swietnym projektem gdyż Malwina gotuje w Polsce ja w Turcji macie więc możliwość śledzenia tego czym w razie potrzeby Malwina zastępuje niedostępne w Polsce składniki. Jeśli jesteście ciekawi jej wersji sałatki koniecznie zajrzyjcie na bloga Filozofia smaku.


Sałatka z pszenicy i buraków


Sałatka z pszenicy i buraków
  • szklanka pszenicy
  • duży pieczony lub gotowany burak
  • czerwona papryka
  • szczypiorek
  • natka pietruszki
  • koperek
  • oliwa z oliwek
  • sok z granata lub sok z cytryny
  • sól
  • pieprz


Pszenicę zalewamy wodą i gtujemy. Ja w szybkowarze gotowałam 7 minut od całkowitego zaknięcia. Nastepnie zlewamy na cedzak i płuczemy przegotowaną zimną wodą. Buraki i paprykę kroimy w drobną kostkę. Zieleninę drobno siekami. Wszystkie składniki mieszamy i dodajemy sos z oliwy, soku z granata soli i pieprzu. Wszystko dokładnie mieszamy i zostawiamy w lodówce na co najmniej godzinę by smaki się połączyły.

Buraki

6 komentarzy:

  1. świetna sałatka, idealna na lunch w pracy!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wielki szacunek dla Pani za te przepisy pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Też śledzę wpisy, lubię kuchnię turecką, i w końcu wypróbowałam przepis z tego bloga, dziękuję za niego, sałatka smaczna, podobają mi się dania z burakami :))

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo, bardzo lubię buraki :)

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...