wtorek, 21 czerwca 2016

Menu ramazanowe dzień 16. / Sekerpare - tureckie cistka w syropie

Sekerpare
Sekerpare
Dziś mam dla Was coś słodkiego. Sekerpare to słodkie ciasteczka w syropie które często goszczą na tureckich stołach. Są szybkie w wykonaniu i ze względu na to iż nasącza się je syropem sa łatwe w przechowywaniu.



Menu ramazanowe dzień 16.

Sahur: Chleb z patelni z zahterem + tureckie śniadanie

           Kasza bulgur z przyprawami
           Sałatka ziemniaczana z jogurtem
           Sekerpare



Sekerpare
  • kostka masła
  • 3,5 szklanki mąki
  • 2 łyżki jogurtu greckiego
  • pół szklanki kaszy manny lub semoliny (po turecku irmik)
  • szczypta soli
  • 2 jajka (jedno żółtko do posmarowania)
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 szklanki cukru
  • plasterek cytryny

 Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Jajka ( 2 białka i jedno żółtko) mieszamy a masłem i jogurtem. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, szczyptą soli i kaszą manną. Do składników mokrych dodajemy składniki sypkie, mieszamy i zagniatamy ciasto. Dzielimy na części wielkości moreli i formujemy okrągłe lub owalne ciasteczka. Układamy na blasze, smarujemy żółtkiem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Gdy ciasteczka się lekko zrumienią wyjmujemy z piekarnika. W czasie gdy ciasteczka będą się piekły z 2 szklanek wody i 2 szklanek cukru gotujemy syrop. Dodajemy również plasterek cytryny. Od chwili wrzenia gotujemy 20 minut.
Lekko ostudzone ciasteczka polewamy ciepłym syropem i pozostawiamy by wchłonęły syrop.

Ciasteczka z syropem można przechowywać w szczelnie zamkniętym pudełeczku przez około tydzień. (nie wkładamy do lodówki). Ciasteczka bez syropu można przechowywać nawet miesiąc a kilka godzin przed podaniem można polać ciepłym syropem i pozostawić by go wchłonęły.

Gotowe ciastka ozdabiamy mielonymi pistacjami lub wiórkami kokosowymi

Sekerpare
Sekerpare

Kuchnia arabska przepisy

4 komentarze:

  1. lubię te ciasteczka,ja mam jakiś inny przepis, ciasteczka robię z migdałami

    OdpowiedzUsuń
  2. A masło trzeba stopić, czy jakoś inaczej je połączyć z jajkami i jogurtem?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Masło powinno być miękkie więc wystarczy je wymieszać z jajkami i jogurtem (można zmiksować)

      Usuń
  3. Bardzo lubię tureckie słodkości, bułeczki fajne, robiłam kiedyś podobne tylko jeszcze były na drożdżach ( proszek+drożdże).

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...