Sekerpare |
Dziś mam dla Was coś słodkiego. Sekerpare to słodkie ciasteczka w syropie które często goszczą na tureckich stołach. Są szybkie w wykonaniu i ze względu na to iż nasącza się je syropem sa łatwe w przechowywaniu.
Menu ramazanowe dzień 16.
Sahur: Chleb z patelni z zahterem + tureckie śniadanie
Iftar: Pilaki z ciecierzycy
Sekerpare
Sekerpare
- kostka masła
- 3,5 szklanki mąki
- 2 łyżki jogurtu greckiego
- pół szklanki kaszy manny lub semoliny (po turecku irmik)
- szczypta soli
- 2 jajka (jedno żółtko do posmarowania)
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 szklanki cukru
- plasterek cytryny
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Jajka ( 2 białka i jedno żółtko) mieszamy a masłem i jogurtem. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, szczyptą soli i kaszą manną. Do składników mokrych dodajemy składniki sypkie, mieszamy i zagniatamy ciasto. Dzielimy na części wielkości moreli i formujemy okrągłe lub owalne ciasteczka. Układamy na blasze, smarujemy żółtkiem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Gdy ciasteczka się lekko zrumienią wyjmujemy z piekarnika. W czasie gdy ciasteczka będą się piekły z 2 szklanek wody i 2 szklanek cukru gotujemy syrop. Dodajemy również plasterek cytryny. Od chwili wrzenia gotujemy 20 minut.
Lekko ostudzone ciasteczka polewamy ciepłym syropem i pozostawiamy by wchłonęły syrop.
Ciasteczka z syropem można przechowywać w szczelnie zamkniętym pudełeczku przez około tydzień. (nie wkładamy do lodówki). Ciasteczka bez syropu można przechowywać nawet miesiąc a kilka godzin przed podaniem można polać ciepłym syropem i pozostawić by go wchłonęły.
Gotowe ciastka ozdabiamy mielonymi pistacjami lub wiórkami kokosowymi
Sekerpare |
lubię te ciasteczka,ja mam jakiś inny przepis, ciasteczka robię z migdałami
OdpowiedzUsuńA masło trzeba stopić, czy jakoś inaczej je połączyć z jajkami i jogurtem?
OdpowiedzUsuńMasło powinno być miękkie więc wystarczy je wymieszać z jajkami i jogurtem (można zmiksować)
UsuńBardzo lubię tureckie słodkości, bułeczki fajne, robiłam kiedyś podobne tylko jeszcze były na drożdżach ( proszek+drożdże).
OdpowiedzUsuń