Zupa krem z pora i ziemniaków / Patatesli pırasa çorbası |
Przepis pochodzi z grudniowego numeru czasopisma Sofra. Jest to typowa turecka zupa czyli zupa krem. Jeśli takie lubicie wypróbujcie przepis koniecznie.
Zupa krem z pora i ziemniaków / Patatesli pırasa çorbası
- 500g białej części pora
- duży ziemniak
- cebula
- 3 duże ząbki czosnku
- sól
- czarny pieprz
- słodka lub ostra papryka w proszku
- wywar z kurczaka
- 200ml śmietanki kremówki
- skórka z cytryny
- łyżka masła
Cebulę siekamy w kostkę, pora siekamy w talarki. W garnku rozpuszczamy łyżkę masła i smażymy cebule i pora. Gdy warzywa się zeszklą dodajemy pokrojony w kostkę ziemniak. Smażymy. Dodajemy pokrojone w talarki ząbki czosnku, chwilę smażymy i dolewamy 6 szklanek wywaru z kurczaka i przyprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy 20 minut. Miksujemy, dodajemy śmietankę kremówkę, doprowadzamy do wrzenia, dodajemy startą skórkę z cytryny i gotujemy jeszcze chwilę. Podajemy po lekkim ostygnięciu polewając sosem z roztopionego masła i czerwonej słodkiej lub ostrej papryki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz