Ryba pieczona w papierze |
Zima to sezon rybny a ja, przyznaję się bez bicia, jestem noga jeśli chodzi o potrawy rybne. Postanowiłam się jednak przełamać i przygotować co tydzień jedną typowo turecką potrawę z rybą lub owocami morza w roli głównej. Z pewnością zauważyliście, że na blogu nie ma zbyt wielu takich własnie przepisów ale to się zmieni. Ryba jest bardzo zdrowa i powinno się ją jeść tym bardziej teraz w sezonie.
Dziś przygotowałam Wam pyszną bardzo łatwą i szybką w wykonaniu potrawę. Upiekłam rybę zawijając ja w papier do pieczenia.
Wraz ze mną dzisiaj gotowała Kasia z bloga Kuchnia bez granic koniecznie zajrzyjcie do niej i sprawdźcie w jaki sposób przygotowała swoją rybę.
Ryba pieczona w papierze / Kağıtta balık
- kilogram małej ryby u mnie sardynki
- cebula u mnie czerwona
- cytryna
- czerwona papryka
- natka pietruszki
- sól
- pieprz
- oliwa z oliwek
Rybę czyścimy, ja kupując rybę na targu proszę by mi ją oczyszczono. Na papierze do pieczenia układamy pokrojoną w krążki cebulę na nią układamy ryby następnie natkę pietruszki i paprykę. Lekko solimy, przyprawiamy, świeżo mielonym czarnym pieprzemm, skrapiamy lekko sokiem z cytryny i oliwą z oliwek, dokładnie zawijamy w papier do pieczenia zakładając go z góry i z dołu na rybę a boki pod rybę. W ten sam sposób przygotowyjemy odpowiednią ilość kolejnych porcji. Rybę zawiniętą w papier układamy na blasze i pieczemy 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Podajemy gorącą. Ja podaję z papierem i każdy rozrywa go sam już na talerzu. Można również wyjąć rybę z papieru i podać od razu na talerzu.
Ryba pieczona w papierze |
Pyszne! Ja podobnie robie filety rybne. Tylko u mnei jest spora ilosc czosnku. Przy sardynkach sporo zabawy z oscmi jest. Swietne zdjecia zrobilas!
OdpowiedzUsuńW papierze jeszcze nie próbowałam. Zazwyczaj w torbie jest pieczone bo "się nie rozwala" i dzieci akurat tak lubią.
OdpowiedzUsuń