Buraczki zasmażane, wersja polska |
Już Wam kiedyś pisałam, że buraki to jedno z moich ulubionych warzyw, kocham je pod każdą postacią dodaję do wszystkiego, zup, sałatek, wypieków by zabarwić ciasto na różowo i oczywiście na sposób polski zasmażam je i podaję jako ciepły lub zimny dodatek do obiadu.
Moja rodzina uwielbia barszcz ukraiński a do pozostałych buraczanych potraw podchodzą z dystansem, jedynie starsza córka z przyjemnością próbuje dla niej nowych wymysłów mamy :) mąż z chęcią również zjada sałatki a najmłodsza pociecha najchętniej nie jadłaby żadnych warzyw ale to nie wchodzi w grę :)
Moja wersja zasmażanych buraczków jest inna niż klasyczna ale uważam, że równie smaczna, jeśli lubicie małe zmiany koniecznie spróbujcie.
Buraczki zasmażane, wersja polska
- 500g gotowanych lub pieczonych buraków (ja dodałam pieczone)
- cebula
- czerwona papryka
- jabłko
- sok z połowy cytryny
- sól
- cukier
- czarny pieprz
- ostra papryka pul biber
- oliwa z oliwek
- natka pietruszki (opcjonalnie)
Cebule kroimy w drobną kostkę i smażymy na oliwie, dodajemy pokrojoną w drobną kostkę czerwoną słodką paprykę, smażymy aż cebula się lekko zrumieni, dodajemy starte na tarce warzywnej buraki i smażymy jeszcze chwilę, zdejmujemy z ognia, dodajemy obrane i starte na tarce jabłko, przyprawiamy do smaku sokiem z cytryny, solą cukrem, swieżo zmielonym czarnym pieprzem a wielbiciele ostrości mogą dodać papryke pul biber, ja oczywiście dodałam. Dokładnie mieszamy i podajemy lekko ciepłe lub na zimno. Ja do moich buraczków dodałam również drobno posiekaną natkę pietruszki.
Buraczki zasmażane, wersja polska |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz