Zapiekanka ziemniaczana z porem / Prasalı patates graten |
Dzisiaj kolejna zimowa potrawa. Można ją serwować jako danie główne lub jako gorącą przystawkę. Zapiekanka ziemniaczana z porem / Prasalı patates graten jest świetnym zamiennikiem dla typowych polskich ziemniaków. Smakuje wyśmienicie więc koniecznie wypróbujcie przepis.
Przygotowałam ją razem z Malwiną z bloga Filozofia smaku w ramach naszego wspólnego gotowania. Koniecznie zajrzyjcie do niej i sprawdźcie jaką wersję zapiekanki przygotowała.
Zapiekanka ziemniaczana z porem / Prasalı patates graten
- 4 duże ziemniaki
- 500g pora
- 3 szklanki mleka
- 2 łyżki mąki
- 2 łyżki masła
- sól
- pieprz
- ostra papryka pul biber
- gałka muszkatołowa
- oliwa z oliwek
- żółty ser opcjonalnie
Pory myjemy i kroimy w cienkie talarki, smażymy na odrobinie oliwy z oliwek. Gdy pory zmiękną odstawiamy je na bok a w garnuszku roztapiamy masło na sos beszamelowy. Do masła dodajemy 2 łyżki mąki i smażymy ciągle mieszając gdy mąka zacznie pachnieć dolewamy zimne mleko i dokładnie mieszamy, doprowadzamy do wrzenia ciągle mieszając. Gdy sos się zagotuje zdejmujemy z ognia, dodajemy do niego pory i doprawiamy solą, pieprzem, ostrą papryką i gałką muszkatołową. Mieszamy. Ziemniaki obieramy i kroimy na plasterki. Na dno formy do pieczenia wlewamy kilka łyżek sosu, rozprowadzamy po powierzchni i na nim układamy dwie warstwy ziemniaków na ziemniaki kilejne kilka łyżek sosu i ponownie ziemniaki, układamy w ten sposób do wyczerpania ziemniaków i sosu. Jeśli nie chcemy używać żółtego sera, sos powinien być ostatnią warstwą zapiekanki. Ja tak własnie zrobiłam. A jeśli potrawę planujecie posypać żółtym serem ostatniaą warstwą mogą być ziemniaki.
Zapiekankę przykrywamy folią aluminiową i pieczemy 40 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Po tym czasie zdejmujemy folię, temperaturę zmniejszmy do 170 stropni i posypujemy zapiekankę startym żółtym serem. Moja jest bez sera. Podajemy po lekkim ostudzeniu.
Zapiekanka ziemniaczana z porem / Prasalı patates graten |
Zapiekanka ziemniaczana z porem / Prasalı patates graten |
Wszystko super.Ale surowe ziemniaki nie upieka sie w 30 min.Chyba ze dajemy podgotowane. O czym nie wspomnialas?
OdpowiedzUsuńZiemniaki sa pokrojone w cienkie plastry i przelozone dosc rzadkim sosem cala zapiekanka przykryta jest folia aluminiowa. Ja robilam ja chyba 6 razy przed publikacja i nigdy nie byly twarde. Byc moze zalezy to rowniez od gatunku ziemniakow. Mozna rwniez wyduzy czas pieczenia w folii do 30 mınut i 15 minut bez folii. Na wszelki wypadek wydluze czas pieczenia pod folia w przepisie. Dziekuje za zwrocenie uwagi. Pozdrawiam
UsuńZrobilam bardzo podobna, ja jednak obgotowalam ziemniaki, a i tak w piekarniku byla okolo godziny ;)
OdpowiedzUsuń