piątek, 29 stycznia 2016

Okoń morski z grila / Levrek ızgara

Okoń morski z grila / Levrek izgara
Okoń morski z grila / Levrek izgara

Dzisiaj mam dla Was przepis na moją ulubioną rybę. Okoń morski z grila. Oczywiście griluję ją w domu na patelni, bo komu się chce grilować na mrozie :) Okoń morski to jedna z moich ulubionych ryb. Delikatny, krótko się go smaży więc jest idealny na szybki obiad.

Jak zwykle gotowała ze mną Kasia z bloga Kuchnia bez granic. Koniecznie zajrzyjcie do niej ona ma zupełnie inaczej przygotowana rybę.


Okoń morski z grila / Levrek izgara
jedna porcja

  • okoń morski średniej wielkości.
  • oliwa z oliwek
  • czarny pieprz
  • ząbek czosnku
Czosnek kroimy w kawałki, nacieramy nim rybę, opruszamy świeżo zmielonym pieprzem i polewamy oliwą z oliwek. W ten sposób zamarynowaną rybę przykrywamy folią i odstawiamy na godzinę do lodówki. Nagrzewamy patelnię do grilowania. Przed grilowaniem ryby koniecznie zdejmijmy z niej czosnek by się nie przypalił podczas grilowania w przeciwnym razie okoń będzie gorzki. Grilujemy rybę z obu stron po 5 minut. Jeśli okoń jest duży lepiej jest przeciąć go na długość by się dobrze ugrilował.


Okoń morski z grila / Levrek izgara
Okoń morski z grila / Levrek izgara


1 komentarz:

  1. Wygląda bardzo apetycznie :) Zazwyczaj jem doradę lub pstrąga, ale ostatnio dostałam okonia w prezencie od Lidla i baaardzo mi smakował :)

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...