Okoń morski z grila / Levrek izgara |
Dzisiaj mam dla Was przepis na moją ulubioną rybę. Okoń morski z grila. Oczywiście griluję ją w domu na patelni, bo komu się chce grilować na mrozie :) Okoń morski to jedna z moich ulubionych ryb. Delikatny, krótko się go smaży więc jest idealny na szybki obiad.
Jak zwykle gotowała ze mną Kasia z bloga Kuchnia bez granic. Koniecznie zajrzyjcie do niej ona ma zupełnie inaczej przygotowana rybę.
Okoń morski z grila / Levrek izgara
jedna porcja
- okoń morski średniej wielkości.
- oliwa z oliwek
- czarny pieprz
- ząbek czosnku
Czosnek kroimy w kawałki, nacieramy nim rybę, opruszamy świeżo zmielonym pieprzem i polewamy oliwą z oliwek. W ten sposób zamarynowaną rybę przykrywamy folią i odstawiamy na godzinę do lodówki. Nagrzewamy patelnię do grilowania. Przed grilowaniem ryby koniecznie zdejmijmy z niej czosnek by się nie przypalił podczas grilowania w przeciwnym razie okoń będzie gorzki. Grilujemy rybę z obu stron po 5 minut. Jeśli okoń jest duży lepiej jest przeciąć go na długość by się dobrze ugrilował.
Okoń morski z grila / Levrek izgara |
Wygląda bardzo apetycznie :) Zazwyczaj jem doradę lub pstrąga, ale ostatnio dostałam okonia w prezencie od Lidla i baaardzo mi smakował :)
OdpowiedzUsuń