Zimowa zupa z pora z makaronem |
Zima, zima, zima, pada pada śnieg... Kto pamięta jeszcze tę piosenkę :) u nas niestety śnieg nie pada ale jest zima i bardzo zimno dlatego mam dla Was pyszną zupę z pora z makaronem. Można przygotować dwie wersje zupy, jedna wegetariańska a druga na wywarze mięsnym lub po prostu z małymi gałeczkami z mięsa mielonego. Jak kto woli.
Na blogu mam jeszcze dwie inne wersje zupy z pora, więc z pewnością znajdziecie coś dla siebie.
Zimowa zupa z pora z makaronem
- 2 długie pory
- marchew
- ziemniak
- szklanka przecieru pomidorowego lub łyżka pasty pomidorowej
- czerwona papryka
- sól
- pieprz
- ostra czerwona papryka
- szczypta kuminu
- szczypta imbiru
- dowolny drobny makaron u mnie łezki / şehriye
- 6 szklanek wody lub wywaru mięsnego
- łyżka masła
Pory kroimy w cieniutkie talarki i smażymy na maśle, dodajemy startą na tarce marchew i pokrojony w drobną kostkę ziemniak i paprykę, chwilę smażymy i dodajemy szklankę przecieru pomidorowego lub łyżkę pasty pomidorowej. Mieszamy, dolewamy wodę lub wywar mięsny, doprawiamy do smaku i gotujemy około 30 minut, na koniec dodajemy makaron i gotujemy jeszcze 15 minut.
Wygląda apetycznie! :)
OdpowiedzUsuńO tak, nie ma jak rozgrzewająca zupa na zimę. Porowej nie jadłam już całe wieki. Pyszności.
OdpowiedzUsuńNie mam pojęcia dlaczego, ale kuchnia Turecka nigdy nie kojarzyła mi się z makaronem. Wręcz pomyślałabym, że to ostatnia rzecz, którą jedzą (zaraz po ziemniakach) :) A tu takie smaczne zaskoczenie!
OdpowiedzUsuńTurcy kochaja makaron. Jedza go bardzo duzo i czesto, maja tez roznego rodzju regionalne domowe rodzaje makaronu.
Usuń