Polskie kopytka podane na sposób turecki |
Skoro rodzinka się rozjechała, dzieci na ferie do dziadków a mąż w delegację to mogę poszaleć w kuchni. Od dawna miałam smaka na polskie kluchy z różnymi dodatkami, tym razem padło na kopytka :)
Miałam ochotę przygotować je z smażoną cebulką i pastyrmą ale leniłam się wyjść na chłód i wiatr po pastyrmę więc musiał mi wystarczyć kozi ser, natka pietruszki i orzechy włoskie. Równie pyszne połączenie a te z pastyrmą zrobię innym razem :)
Potrawę przygotowałam w ramach wspólnego gotowania z Malwiną z bloga Filozofia smaku. Przewodnim tematem dzisiejszego gotowania były polskie kluski. Koniecznie sprawdźcie co proponuje Malwina.
Polskie kopytka podane na sposób turecki
dla 2 osób
- 4 duże ziemniaki
- jajko
- 4 płaskie łyżki mąki pszennej (jeśli ziemniaki nie są wodniste wystarczą 3 łyżki)
- 2 plaskie łyżki mąki ziemniaczanej
- sól
- czubata łyżeczka ostrej papryki pul biber (opcjonalnie, ja dodałam)
- 100g koziego twardego sera (dodałam teneke tulum)
- natka pietruszki
- garść orzechów włoskich
Ziemniaki gotujemy w mundurkach, obieramy i tłuczemy tłuczkiem lub przeciskamy przez praskę. Po ostygnięciu dodajemy jajko, oba rodzaje mąki, ostrą paprykę i sól, zagniatamy gładkie, miękkie ciasto. Dzielimy je na 3 części i z każdej formujemy wałeczek grubości kciuka i kroimy na części długości centymetra. Gotowe kluski wrzucamy na wrzątek, ja nie solę wrzątku gdyż ser kozi który dodałam jest słony. Kluski mieszamy a gdy wypłyną gotujemy kilka minut i wyjmujemy do miski.
Gdy kopytka przestygną polewam je lekko oliwą z oliwek, mieszam i posypyję startym serem, posiekaną natką pietruszki i orzechami włoskimi. Dla ostrości można dodatkowo posypać jeszcze szczyptą papryki pul biber. Zjadam jako samodzielne danie.
No nigdy bym nie wpadła na to, żeby do klusek dodać orzechy, a tym bardziej do kopytek, które są na ziemniakach, to bardzo dziwne dla mnie, ale chyba spróbuję! :) Kiedyś robiłam leniwe na twarogu z dodatkiem orzechów i czekolady, polecam.
OdpowiedzUsuń