środa, 27 stycznia 2016

Polskie kopytka podane na sposob turecki


Polskie kopytka podane na sposób turecki
Polskie kopytka podane na sposób turecki
Skoro rodzinka się rozjechała, dzieci na ferie do dziadków a mąż w delegację to mogę poszaleć w kuchni. Od dawna miałam smaka na polskie kluchy z różnymi dodatkami, tym razem padło na kopytka :)
Miałam ochotę przygotować je z smażoną cebulką i pastyrmą ale leniłam się wyjść na chłód i wiatr po pastyrmę więc musiał mi wystarczyć kozi ser, natka pietruszki i orzechy włoskie. Równie pyszne połączenie a te z pastyrmą zrobię innym razem :) 

Potrawę przygotowałam w ramach wspólnego gotowania z Malwiną z bloga Filozofia smaku. Przewodnim tematem dzisiejszego gotowania były polskie kluski. Koniecznie sprawdźcie co proponuje Malwina.

Polskie kopytka podane na sposób turecki
dla 2 osób
  • 4 duże ziemniaki
  • jajko
  • 4 płaskie łyżki mąki pszennej (jeśli ziemniaki nie są wodniste wystarczą 3 łyżki)
  • 2 plaskie łyżki mąki ziemniaczanej
  • sól
  • czubata łyżeczka ostrej papryki pul biber (opcjonalnie, ja dodałam)
  • 100g koziego twardego sera (dodałam teneke tulum)
  • natka pietruszki 
  • garść orzechów włoskich
Ziemniaki gotujemy w mundurkach, obieramy i tłuczemy tłuczkiem lub przeciskamy przez praskę. Po ostygnięciu dodajemy jajko, oba rodzaje mąki, ostrą paprykę i sól, zagniatamy gładkie, miękkie ciasto. Dzielimy je na 3 części i z każdej formujemy wałeczek grubości kciuka i kroimy na części długości centymetra. Gotowe kluski wrzucamy na wrzątek, ja nie solę wrzątku gdyż ser kozi który dodałam jest słony. Kluski mieszamy a gdy wypłyną gotujemy kilka minut i wyjmujemy do miski.
Gdy kopytka przestygną polewam je lekko oliwą z oliwek, mieszam i posypyję startym serem, posiekaną natką pietruszki i orzechami włoskimi. Dla ostrości można dodatkowo posypać jeszcze szczyptą papryki pul biber. Zjadam jako samodzielne danie.


Polskie kopytka podane na sposób turecki
Polskie kopytka podane na sposób turecki
Polskie kopytka podane na sposób turecki
Polskie kopytka podane na sposób turecki



1 komentarz:

  1. No nigdy bym nie wpadła na to, żeby do klusek dodać orzechy, a tym bardziej do kopytek, które są na ziemniakach, to bardzo dziwne dla mnie, ale chyba spróbuję! :) Kiedyś robiłam leniwe na twarogu z dodatkiem orzechów i czekolady, polecam.

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...