piątek, 15 stycznia 2016

Gorąca przystawka z pieczarkami i ziemniakami /Kremali patetesli mantar

Gorąca przekąska z pieczarkami i ziemniakami
Gorąca przystawka z pieczarkami i ziemniakami

Dzisiaj przygotowałam Wam ulubioną gorącą przystawkę mego męża. Zawiera jedynie trzy główne składniki. Jeśli chcecie możecie dodać ich dużo więcej ale my lubimy najbardziej tę najprostszą wersję. Gorąca przystawka z pieczarkami i ziemniakami jest bardzo łatwa w wykonaniu przygotowuję ją najczęściej na przyjęcia jako lub na obiad jako dodatek do mięsnego dania głównego.
Można ją zrobić wykorzystując pieczarki ja jednak za namową męża przygotowałam ją z innym gatunkiem grzybów - kestane matari. To również grzyby hodowlane jednak w smaku różnią się od pieczarek, są jak dla na dużo smaczniejsze. Jeśli lubicie tego typu potrawy koniecznie wypróbujcie przepis.

Gorąca przystawka z pieczarkami i ziemniakami
  • 500g pieczarek
  • 2 duże ziemniaki
  • 200ml śmietanki kremówki 
  • sól
  • czarny pieprz
  • ostra papryka pulbiber
  • natka pietruszki
Grzyby myjemy i kroimy na ćwiartki, ziemniaki obieramy myjemy i kroimy w niewielką kostkę. solimy, doprawiamy dużą ilością świeżo zmielonego czarnego pieprzu i szczyptą ostrej papryki. Polewamy kremówką, mieszamy i wszystko wkładamy do naczynia zaroodpornego z przykrywką lub innej dowolnej formy z przykrywką. Jeśli nie posiadamy tego rodzaju formy wystarczy dowolną szczelnie przykryć folia aluminiową. Wstawiamy ją do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy około 30 minut.


Gorąca przekąska z pieczarkami i ziemniakami
Gorąca przystawka z pieczarkami i ziemniakami

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...