sobota, 2 stycznia 2016

Sok z buraka i czarnej marchwi / Şalgam suyu

Sok z buraka i czarnej marchwi / Şalgam suyu
Sok z buraka i czarnej marchwi / Şalgam suyu
Witam Was w Nowym Roku. Na początku chcę życzyć Wam wszystkiego najlepszego, pomyślności, szczęścia, radości, tolerancji i wyrozumiałości. Życzę Wam by ten rok był po prostu lepszy od poprzedniego.

Ciekawa jestem jak spędziliście Sylwestra, dobrze się bawiliście, smakowały Wam przygotowane potrawy?

Ja, tak jak planowałam spędziłam ostatni dzień roku z rodziną i przyjaciółmi , było bardzo przyjemnie, przygotowane przeze mnie smakołyki popijaliśmy sokiem z buraka i czarnej marchwi. Pyszny, naturalny lekko ostry sok. Polecam go wszystkim wielbicielom soku z buraka.
Mój sok przygotowałam z TEGO przepisu. Przepisy Banu Atabay wypróbowałam już wcześniej, ma bardzo dobre kiszonki.

Sok z buraka i czarnej marchwi przygotowałam w ramach wspólnego gotowania z Kasią z bloga Kuchnia bez granic koniecznie zajrzyjcie do jej przepisu.


Sok z buraka i czarnej marchwi / Şalgam suyu
  • kilogram czarnej marchwi
  • duży burak
  • ostra papryka chili (opcjonalnie)
  • 1/3 szklanki kaszy bulgur (opcjonalnie)
  • garść ciecierzycy
  • kromka suchego chleba
  • 4 ząbki czosnku
  • zimna woda
  • sól kamienna
Bulgur, ciecierzycę i chleb układamy na gazie i zawiązujemy na supeł. Wkładamy na dno słoika, Myjemy dokładnie burak i marchew, obieramy i kroimy na części. Wkładamy do słoika. najlepiej by słoik był jeden duży. Dodajemy czosnek a jeśli chcemy by sok był ostry dodajemy ostra paprykę chili. Zalewamy zimną wodą i solimy, na 5 litrów 4 łyżki soli. Zamykamy słoik i zostawiamy w ciepłym miejscu otwieramy słoik po 2 tygodniach, przelewamy sok do butelek, najlepiej przelać przez gazę.


Sok z buraka i czarnej marchwi / Şalgam suyu
Sok z buraka i czarnej marchwi / Şalgam suyu

1 komentarz:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...