Zupa jogurtowa ze szpinakiem i ciecierzycą / Ispanaklı nohutlu yoğurt çorbası |
Kolejna zimowa propozycja lecz tym razem można ją jeść zarówno na ciepło jak i na zimno. Zupa jogurtowa ze szpinakiem i ciecierzycą. Zupę tę przygotowuje bardzo często moja teściowa. Jednak zamiast szpinaku dodaje liście buraka liściastego. Jeśli nie lubicie szpinaku możecie również wykorzystać szczaw. Wszystko zależy od waszych upodobań smakowych i wyobraźni.
Ja podaję tę zupę najczęściej z porcją mięsnego borek, do tego sezonowa surówka i mamy pełnowartościowy posiłek.
Zupa jogurtowa ze szpinakiem i ciecierzycą / Ispanaklı nohutlu yoğurt çorbası
- mały pęczek szpinaku około 200g
- szklanka jogurtu
- jajko
- pół szklanki ryżu
- szklanka ugotowanej ciecierzycy (może być z puszki)
- oliwa z oliwek
- 6 szklanek wody lub wywaru z kości (ja dodaję wodę)
Do garnka wlewamy 4 szklanki wody i dodajemy umyty ryż, gotujemy, gdy ryż zmięknie zdejmujemy z ognia i zostawiamy do ostygnięcia. W misce mieszamy szklankę jogurtu z jajkiem dolewamy stopniowo 2 szklanki wody i dokładnie mieszamy. Mieszankę jogurtu, jajka i wody wlewamy do ostudzonego ryżu. Dokładnie mieszamy i stawiamy na gaz, gotujemy ciągle mieszając. Gdy zacznie wrzeć dodajemy ciecierzycę i drobno posiekany szpinak. Mieszamy i doprowadzamy do wrzenia ciągle mieszając. Gotujemy jeszcze 10 minut. Przed podaniem lekko studzimy i poleamy oliwą z oliwek.
Ciągłę mieszanie jest bardzo ważne inaczej jogurt się zważy.
Jeśli nie lubicie jogurtu można go równie dobrze zastąpić śmietaną.
Zupa jogurtowa ze szpinakiem i ciecierzycą / Ispanaklı nohutlu yoğurt çorbası |
Kocham tę zupę, jest pyszna :-)
OdpowiedzUsuńZrobiłam, wyszła pyszna. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń