Zimowa potrawka z indyka z warzywami/ Hindili sebze yemegi |
Skro zima to przerabiamy kolejne zimowe dania. Tym razem dynia a do niej indyk. W końcu wybrałam się do pobliskiego ( ale nie tak bliskiego bo nie po drodze ) sklepu i kupiłam indyka. Dobry indyk nie jest aż taki zły :) Zamarynowałam mięso i zastanawiałam się co z niego przygotować. Padło na potrawkę i to nie byle jaką bo zimową potrawkę z indyka z warzywami/ Hindili sebze yemegi. Potrawa bardzo szybka i łatwa w przygotowania, ja użyłam warzyw, które akurat miałam w lodówce, Wy możecie oczywiście wykorzystać dowolne warzywa na jakie macie akurat smak.
Zimowa potrawka z indyka z warzywami/ Hindili sebze yemegi
- 500g piersi z indyka
- cebula
- 4 ząbki czosnku
- pieczarki
- pomidory
- dynia
- ziemniaki
- oliwa z oliwek
- sól
- pieprz
- oregano
Pierś z indyka kroimy w średniej wielkości kostkę i marynujemy ją w oliwie z oliwek i łyżeczce oregano. Ja marynowałam mego indyka ponad 24 godziny. Następnie przygotowałam warzywa. Umyłam je i pokroiłam na części wielkości podobnej do wielkości kawałków piersi indyka. Ilość warzyw zależy wyłącznie od waszych upodobań smakowych i wielkości formy, w której będziecie piec potrawkę. Przyprawiamy solą, pieprzem, oregano i polewamy oliwą z oliwek. Przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Pieczemy około 45 minut. Zdejmujemy folię i zapiekamy jeszcze około 10 - 15 minut. Przed podaniem posypujemy posiekaną natką pietruszki. Podajemy z ryżem na sypko lub jogurtem.
Idealne danie na zimowe serwowanie .. Pysznie u Ciebie :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiamy
pyszne i szybkie jedzenie
OdpowiedzUsuńkasia