Sałatka z rukoli buraka sera i orzechów |
Wypróbujcie przepis koniecznie. Pochwalę się, że nawet memu tureckiemu mężowi sałatka smakowała. Chyba się już przyzwyczaił do moich nietureckich mieszanek smakowych.
Sałatka z rukoli, buraka, sera i orzechów
- pęczek rukoli
- 3 małe pieczone buraki
- 100g sera o lekko ostrym wyraźnym smaku ja użyłam teneke tulum peyniri
- pół szklanki orzechów włoskich
- oliwa z oliwek
- melasa z granata
- sól
Listki rukoli w zależności od wielkość możemy przerwać na pół, buraki kroimy w półtalarki, ser kroimy w drobną kostkę, orzechy drobno siekamy. Wszystkie składniki wkładamy do miseczki solimy, polewamy oliwą z oliwek i melasą z granata. Mieszamy lub podajemy w formie warstwowej.
Uwielbiam pieczone buraki, świetnie smakują na sałatkach :)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo zdrowo! :)
OdpowiedzUsuńEmilio, bardzo fajny i zachęcający przepis, taki lekki w porównaniu z tradycyjnymi polskimi potrawami świątecznymi.
OdpowiedzUsuńAle chyba wkradł się drobny błąd. Napisałaś "2 pół szklanki orzechów włoskich" - czyli ile? Dwie i pół? Dwie połówki? Wiem, że to nie takie ważne i naprawdę można wsypać "na oko", ale jeśli czytają ten przepis raczkujący w kuchni, to mogą mieć problem. I nie zrobią Twojej pysznej sałatki, a szkoda!
Dziekuje ze zwrocilas mi uwage, umknal mi ten niuans, chodzilo mi o pol szklanki. Juz poprawilam. Pozdrawiam
UsuńA ja bym właśnie powiedziała, że wydaje się dość turecka, jest ser, coś świeżego czyli rukola, burak, na pewno sałatka jest modna i smaczna, ale myślę, że nie na Polski Wigilijny stół, będą jak co roku królować cięższe sałatki na majonezie. Ale taka tradycja. Chcę życzyć Wesołych Świąt autorce bloga i wszystkim czytającym oraz poprosić kiedyś :) o jakiś wpis, w którym pani opisałaby jak wyglądają typowe bairamy tureckie, chodzi mi o potrawy(jakie sałatki np.) i ich ilość (np. u nas jutro jest dwanaście ). Pozdrawiam, Natalia
OdpowiedzUsuń