Kalafior z mięsem mielonym |
Zimowe potrawy czas zacząć. Na pierwszy rzut idzie kalafior. Mąż i starsza córka uwielbiają te śmieszne, małe, zimowe, drzewka. Młodsza niestety jakoś nie przepada za kalafiorem ale w tym przypadku ze względu na mięso mielone i sos jogurtowy zawsze da się namówić na dwie, trzy różyczki.
Potrawa bardzo łatwa w wykonaniu, przypomina mi mięsną wersję polskiego kalafiora z bułką tartą. Jeśli nie macie czasu na gotowanie i chcecie zjeść sycący obiad polecam ten rodzaj kalafiora. Równie smacznie smakuje z sosem jogurtowo-czosnkowym.
Kalafior z mięsem mielonym
- kalafior
- 300g mięsa mielonego
- cebula
- czosnek
- sól
- pieprz czarny
- słodka paryka
- ostra papryka
- tymianek
Kalafior gotujemy w wodzie lub na parze. Mięso mielone smażymy na patelni ciągle mieszając. Gdy cała woda wyparuje dodajemy drobno pokrojoną cebulę, smażymy do czasu aż się zeszkli, dodajemy czosnek. Smażymy minutę. Zdejmujemy z ognia i dodajemy przyprawy, mieszamy. Przed podaniem można do goracego mięsa dodać kalafior podzielony na drobne części i dokładnie wymieszać na patelni lub posypać mięsem mielonym ugotowany kalafior już na talerzu. Wybór należy do Was. Kalafior można również polać sosem jogurtowo-czosnkowym.
Kalafior z mięsem mielonym |
Bardzo fajna propozycja podania kalafiora :) Zjadłabym z apetytem :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiamy.
Miałam dzięki Twojemu pomysłowi prosty, pyszny obiad. Dzięki! :)
OdpowiedzUsuńOla