czwartek, 3 grudnia 2015

Kalafior z mięsem mielonym

Kalafior z mięsem mielonym
Kalafior z mięsem mielonym

Zimowe potrawy czas zacząć. Na pierwszy rzut idzie kalafior. Mąż i starsza córka uwielbiają te śmieszne, małe, zimowe, drzewka. Młodsza niestety jakoś nie przepada za kalafiorem ale w tym przypadku ze względu na mięso mielone i sos jogurtowy zawsze da się namówić na dwie, trzy różyczki.

Potrawa bardzo łatwa w wykonaniu, przypomina mi mięsną wersję polskiego kalafiora z bułką tartą. Jeśli nie macie czasu na gotowanie i chcecie zjeść sycący obiad polecam ten rodzaj kalafiora. Równie smacznie smakuje z sosem jogurtowo-czosnkowym.

Kalafior z mięsem mielonym
  • kalafior
  • 300g mięsa mielonego
  • cebula
  • czosnek
  • sól
  • pieprz czarny
  • słodka paryka
  • ostra papryka
  • tymianek
Kalafior gotujemy w wodzie lub na parze. Mięso mielone smażymy na patelni ciągle mieszając. Gdy cała woda wyparuje dodajemy drobno pokrojoną cebulę, smażymy do czasu aż się zeszkli, dodajemy czosnek. Smażymy minutę. Zdejmujemy z ognia i dodajemy przyprawy, mieszamy. Przed podaniem można do goracego mięsa dodać kalafior podzielony na drobne części i dokładnie wymieszać na patelni lub posypać mięsem mielonym ugotowany kalafior już na talerzu. Wybór należy do Was. Kalafior można również polać sosem jogurtowo-czosnkowym.

Kalafior z mięsem mielonym
Kalafior z mięsem mielonym

2 komentarze:

  1. Bardzo fajna propozycja podania kalafiora :) Zjadłabym z apetytem :)
    Pozdrawiamy.

    OdpowiedzUsuń
  2. Miałam dzięki Twojemu pomysłowi prosty, pyszny obiad. Dzięki! :)
    Ola

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...