Zimowa zupa krem/ Kis corbasi |
Zimowa zupa krem/ Kis corbasi
- dynia około 500g
- ziemniak
- marchew
- kilka różyczek pieczonego kalafiora (może być świeży, nie upieczony)
- sól
- czarny pieprz
- pół łyżeczki curry
- szczypta imbiru
- dla ostrości pul biber
Do garnka wlewamy oliwę z oliwek i lekko karmelizujemy cebulę i marchew, dodajemy ziemniaki i dynię, chwilę smażymy, dodajemy przyprawy, smażymy jeszcze minutę i dolewamy 6 szklanek wody. Dodajemy kalafior i gotujemy pod przykryciem około godziny. Po tym czasie miksujemy podajemy z grzankami, pestkami dyni lub śmietanką kremówką. Ja podałąm z kleksem jogurtu suzme.
Koniecznie muszę spróbować. Wygląda pysznie!
OdpowiedzUsuńMój mąż niestety też nie lubi,a ja uwielbiam!On to by tylko mięso jadł!!
OdpowiedzUsuńWygląda jak sok Kubuś w talerzu, dzieciom powinna smakować!
OdpowiedzUsuń