wtorek, 1 grudnia 2015

Paluchy chlebowe

Paluchy chlebowe
Paluchy chlebowe

Jeśli znudził się Wam typowy chleb czy bułeczki mam dla Was propozycję nie do odrzucenia. Paluchy chlebowe, u mnie sprawdziły się idealnie jako dodatek do różnych smarowideł typu humus czy śniadaniowy serek z zahterem. Mąż był tym rodzajem chleba nieco zaskoczony i jak to Turek nielubiący nowości podszedł do mojej propozycji z dystansem ale oczywiście spróbował i smak mu odpowiadał, jedynie forma nie za bardzo. Dzieciom wręcz przeciwnie i smak i forma sprawiły ogromną frajdę podczas jedzenia. 
Paluchy chlebowe są również świetną propozycją na sylwestrowy stół, będą znakomicie współgrały z przekąskami w postaci różnego rodzju past. Poza tym taki chlebowy paluch może być również przekąską zabieraną do szkoły na drugie śniadanie czy lunch do pracy.
Wypróbujcie koniecznie.


Paluchy chlebowe
  • 2 szklanki mąki
  • łyżeczka suchych drożdży
  • szklanka wody
  • łyżka oliwy z oliwek
  • sól
  • łyżeczka tymianku
  • zmiażdżony ząbek czosnku (opcjonalnie)
  • białko do smarowania
  • do posypania: pestki słonecznika, dyni, przyprawa zahter
Mąkę, drożdże, wodę, oliwę z oliwek sól, tymianek, i czosnek wkładamy do miski i zagniatamy około 10 minut. Ciasto zostawiamy do wyrośnięcia. Po około godzinie. Wyjmujemy ciasto z miski, chwilę zagniatamy i wałkujemy je na grubość ok 1cm. Tniemy na paski dowolnej długości. Najlepiej ciąć nożem do pizzy. Polecam wałkować ciasto na papierze do pieczenia, nie trzeba bedzie przenosić każdego paska na blachę, wystarczy przenieść ciasto z papierem i przełożyć co drugi pasek. Ciasto smarujemy roztrzepanym białkiem i posypujemy ziarnem , pestkami, przyprawą czy po prostu tym co lubimy. Pieczemy aż się lekko zarumienią w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.



Paluchy chlebowe
Paluchy chlebowe

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...