Domowy borek z zielenina i serem / Otlu borek |
Kolejna zimowa propozycja specjalnie dla Was. Może akurat na świateczne śniadanie czy kolację zechcecie przygotować coś pysznego i zupełnie innego niż zwykle. Dzisiejszy borek nie jest ani z ciasta filo, ani z ciasta yufka, ani tym bardziej z cista francuskiego a ze zwykłago najprostszego ciasta drożdżowego, jakie możecie przygotować w domu.
Farsz można wybrać dowolny, może to być mięso mielone, ziemniaki, ser ze szpinakiem czy natką pietruszki. Ja dzisiaj proponuję zieleninę czyli: szpinak, botwinka, szczypior, natkę pietruszki, koperek do tego set typu feta czy turecki lor, papryka ostra w płatkach pul biber. PYCHA!!!!
Koniecznie wypróbujcie przepis.
Domowy borek z zieleniną i serem
- 500g mąki
- 1,5 szklanki mleka
- jajko
- 10g świeżych drożdży
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- szpinak
- botwinka
- szczypior
- natka pietruszki
- koperek
- ser typu feta lub lor
- ostra papryka pul biber
Drożdże rozpuszczamy w niewielkiej ilości ciepłego mleka dodajemy łyżeczkę cukru i odstawiamy by ruszyły. Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy jajko, zaczyn, resztę ciepłego mleka, sól i oliwę z oliwek. Zagniatamy ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia. Zieleninę drobno siekamy i dodajemy ser i przyprawy. Jeśli ser jest słony nie musimy dodatkowo solić.
Gdy ciasto podwoi objętość, wyjmujemy je z miski, lekko zagniatamy i dzielimy na pół. Jedną połowę rozwałkowujemy na wielkość formy w jakiej będziemy piec nasz borek. Ja piekłam na dużej blasze z piekarnika. Ciasto układamy na papier do pieczenia i przenosimy na blachę. Na ciasto układamy farsz a na farsz kolejną warstwę ciasta. Górną część ciasta możemy posmarować mlekiem lub zółtkiem, ja tego nie robiłam. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy do czasu aż sie borek zarumieni. Ja piekłam około 45 minut.
Domowy borek z zielenina i serem / Otlu borek |
Domowy borek z zielenina i serem / Otlu borek |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz