Pilaw z zieleniną / Yeşillikli pilav |
Pięknie zielono dookoła więc w talerzu też musi być wiosennie. W Polsce jak tylko pojawiają się pierwsze nowalijki, gotowane ziemniaki, które są dodatkiem do dania głównego, posypujemy zieleniną. Identycznie jest w Turcji. Choć z całą stanowczością mogę stwierdzić, że Turcy poszli o krok dalej i im bliżej lata tym tureckie pilawy są coraz bardziej bogate. Nie tylko zilenina ale i warzywa takie jak marchewka, groszek, karczochy, bób, pomidory, grzyby czy nawet bakłażany są dodatkiem do ryżu. Wtedy taki pilaw wraz z surówką może tworzyć pełnowartościowe danie. Jeśli nie jemy ryżu możemy zastąpić go kaszą bulgur lub inną dowolną.
Pilaw z zieleniną / Yeşillikli pilav
- szklanka ryżu (Najlepiej kupić w sklepie tureckim ryż typu baldo)
- oliwa z oliwek
- masło
- natka pietruszki
- koperek
- sól
- pieprz
Ryż dokładnie myjemy i zalewamy zimną wodą pozostawiając na minimum godzinę (można namoczyć ryż przed pójściem do pracy. Do gotowania ryżu używamy niskich i szerokich garnków. Do garnka wlewamy łyżkę oliwy z oliwek i dodajemy pół łyżeczki masła. Dokładnie umyty i wypłukany ryż wsypujemy do garnka. Smażymy często mieszając. Gdy się zeszkli i zacznie przywierać do dna dolewamy szklankę wrzątku. lekko solimy, mieszamy, zmniejszamy ogień do minimum i przykrywamy garnek pokrywką. W ten sposób gotujemy ryż około 20 minut. Zdejmujemy z ognia, podnosimy pokrywkę, mieszamy i przykrywamy garnek papierowym ręcznikiem a następnie pokrywką. Papierowy ręcznik ma wchłonąć wilgoć. Po 10 minutach do ryżu dodajemy drobno posiekaną zieleninę i świeżo zmielony czarny pieprz.
Tak przygotowany ryż podajemy jako dodatek do dania głównego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz