piątek, 1 kwietnia 2016

Bełeczki z nadzieniem ziemniaczanym. Patatesli poğaça

Bełeczki z nadzieniem ziemniaczanym. Patateslı poğaça
Bełeczki z nadzieniem ziemniaczanym. Patatesli poğaça 

Długie przerwy w gotowaniu wcale mi nie sprzyjają, wręcz przeciwnie, wybijam się z rytmu pracy i przestaje mi się chcieć. Mamy już wiosnę więc tym bardziej siedzenie przy garach można nazwać bardzo ciężką pracą tym bardziej, że na zewnatrz świeci słońce, koleżanki wyciągają na kawę albo na spacer. Trzeba się zmobilizować a nic lepeiej nie mobilizuje niż wyjście na bazar. Uwielbiam tureckie bazary tętniące życiem, uwielbiam ogromne ilości owoców, warzyw i innych produktów. Jeszcze nigdy nie wyszłam z niego z pustym koszykiem, wręcz przeciwnie zawsze z bazarowych wypadów wracam obładowana zakupami. Na szczęście warzyw i owoców jemy dużo więc nic się nie psuje.
Zobaczcie sami jak wspaniały jest bazar, mamy dopiero początek wiosny a już tyle kolorów takie bogactwo produktów :)



A dziś mam dla Was przepis na pyszne bułeczki z nadzieniem ziemniaczanym. Bułeczki sa kruche, świetnie nadaja się na przekąskę czy do śniadaniówki. Tym, którzy zdrowo się odżywiają polecam zamianę zwykłej białej mąki pszennej na makę pszenna pełnoziarnistą w Turcji pod nazwą tam buğday unu.


Bełeczki z nadzieniem ziemniaczanym. Patatesli poğaça
  • 3 szklanki mąki (szklanka 250ml)
  • opakowanie proszku do pieczenia (2 łyżeczki)
  • sól
  • pół szklanki jogurtu
  • 100ml roztopionego masła
  • 50ml oliwy z oliwek
  • 3 średniej wielkości gotowane ziemniaki
  • koperek
  • sól
  • pieprz
  • ostra papryka pul biber (można zastąpić ja słodką papryką w proszku)
  • zółtko
  • czarnuszka
Z mąki, soli, masła, oliwy, proszku do pieczenia i jogurtu zagniatamy ciasto, Ciasto będzie tłuste i nie będzie się lepiło do rąk. Ciasto wstawiamy do lodówki na 2 godziny. Ziemniaki rozgniatamy tłuczkiem lub ścieramy na tarce, dodajemy drobno posiekany koperek, czarny pieprz mielony, paprykę ostra lub słodką, sól i dokładnie mieszamy. Ciasto po wyjęciu z lodówki dzielimy na części wielkości orzecha włoskiego. Wałkujemy na placek lub rozgniatamy ręką. Nakładamy farsz i zlepiamy brzegi. Bułeczki układamy na blasze, smarujemy żółtkiem i posypujemy czarnuszką. Pieczeny około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. W zależności od piekarnika długość pieczenia może się nieco różnić więc należy sprawdzać czy bułeczki się zarumieniły. Gdy sa rumiane można je wyjąć z piekarnika.


Bełeczki z nadzieniem ziemniaczanym. Patateslı poğaça
Bełeczki z nadzieniem ziemniaczanym. Patatesli poğaça

4 komentarze:

  1. Wyglądają pysznie, z ziemniakami jeszcze nie jadłam więc jestem pewna ,że przepis wykorzystam.Pozdrawiam wiosennie i ciepło:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Fantastycznie wyglądają. I jeszcze z czarnuszką, którą uwielbiam.

    OdpowiedzUsuń
  3. Czy wstawienie ciasta na 2 godz do lodówki jest koniecznością? Nie robiłam jeszcze klasycznych pogaca, stąd moje pytanie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W tym przypadku chodzi o to by maslo stezalo i buleczki byly kruche. Jesli nie zostawimy ich w lodowce beda miekkie.

      Usuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...