Sałatka piyaz z fasoli mung / Maş fasulye piyazı |
Dzisiaj mam dla Was pyszną i bardzo łatwą w przygotowaniu sałatkę z fasoli mung. Fasola ta jest bardzo smaczna i szybko się ją gotuje, wystarczy 15 minut i trzeba uważać żeby się nie rozpadła. Fasola ta jest dostępna w Turcji ale nie jest tak popularna jak inne jej rodzaje, dlatego możecie zaskoczyć swoją turecką rodzinę właśnie taką interpretacja sałatki piyaz.
Klasyczna wersja piyaz przygotowana jest z dowolnej fasoli, natki pietruszki, oliwy z oliwek, szczypioru lub cebuli i soku z granata lub soku z cytryny. Moja wersja pochodzi z czasopisma Lokma (numer styczniowy) i jest wzbogaconą wersją gdyż zawiera również orzechy włoskie i owoce granatu.
Wraz ze mną piyaz przygotowała Kasia z bloga Kuchnia bez granic koniecznie sprawdźcie jak jej wyszła ta pyszna sałatka. Obie przygotowałyśmy piyaz z tego samego przepisu.
Sałatka piyaz z fasoli mung / Maş fasulye piyazı
- szklanka ugotowanej fasoli mung
- szczypior
- pół pęczka natki pietruszki
- pół szklanki grubo posiekanych orzechów włoskich
- szklanka ziarenek granata
- łyżeczka melasy z granata
- oliwa z oliwek
- sól
Zielenine drobno siekamy, wszystkie składniki mieszamy, doprawiamy do smaku solą i czekamy 5 minut aż się smaki połączą.
Ja sałatkę podaję jako samodzielne danie/przekąskę lub jako dodatek do grilowanego mięsa. Córka dostaje tę sałatkę również do szkolnej śniadaniówki.
Sałatka piyaz z fasoli mung / Maş fasulye piyazı |
Nigdy takiej nie próbowałam, wygląda rewelacyjnie :)
OdpowiedzUsuń