Mięsna potrawka z cukinią / Etli kabak yemeği |
Dzisiaj kolejne pyszne i zdrowe danie obiadowe. Jest to danie jednogarnkowe, które zupełnie nie potrzebuje dodatków typu ryż, kasza czy makaron. Ja podałam je jako danie główne jedynie z surówką do tego wcześniej była zupa z soczewicy więc zjedliśmy zdrowi i w pełni wartościowy obiad. Oczywiście jeśli lubimy możemy tę potrawkę podać również z różnymi dodatkami.
Przepis pochodzi z czasopisma Lokma. W oryginale użyto jagnięciny ja jednak jej nie miałam więc dodałam wołowinę. Wybór mięsa pozostawiam jednak Wam, wydaje mi się, że potrawka będzie smaczna również z kurczakiem. Jeśli jesteście wegetarianami po prostu pomińcie mięso, same warzywa i oliwa z oliwek nadadzą potrawie wyjątkowy smak.
Mięsna potrawka z cukinią / Etli kabak yemeği
- 300g chudego mięsa (wołowina, jagnięcina, kurczak do wyboru)
- 4 średniej wielkości cukinie
- 2 marchewki
- cebula
- łyżka pasty pomidorowej
- szklanka ugotowanej ciecierzycy (może być z puszki)
- łyżeczka masła
- łyżka oliwy z oliwek
- sól
- pieprz
- słodka papryka
- ostra papryka pul biber
Mięso kroimy w drobną kostkę. W garnku roztapiamy masło i dolewamy oliwę, dodajemy mięso i smażymy przez kilka minut nastepnie dodajemy posiekaną w kostkę cebulę i marchew. Smażymy około 10 minut. Dolewamy szklankę wrzątku ( w zależności od wielkości garnka możemy dolać więcej) przykrywamy pokrywkę i na średnim ogniu dusimy około 30 minut. Pastę pomidorową rozpuszczamy w szklance wrzatku i wlewamy do garnka. Dodajemy pokrojone w kostkę cukinie i szklankę ugotowanej ciecierzycy. Przyprawiamy solą, pieprzem i papryką, doprowadzamy do wrzenia i na małym ogniu gotujemy jeszcze 20 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz