Fritata z groszkiem, zieleniną i serem feta |
Odkąd zaczęłam się zdrowo odżywiać jem sycące śniadania. Nie wystarcza mi kawa czy zielona herbata muszę zjeść coś co da mi siłę na resztę dnia bo obiado-kolację jem dość późno (około 16). Mamy prawie lato więc zrezygnowałam z trzech dużych posiłków w międzyczasie jem jogurt naturalny z musli, sałatkę czy po prostu cacik i mnóstwo sezonowych owoców, których już jest coraz więcej. Taka fritata to super śniadanie dla dwojga. Muszę się przyznać, tak mi posmakowała, że zjadłam ją całą sama ale do wieczora nic więcej nie jadłam :)
Tak więc koniecznie wypróbujcie przepis. Co do składników nie polecam groszku z puszki, jeśli nie macie świeżego może być mrożony ale ten z puszki się nie nadaje. Ser feta ( ja tu w Turcji użyłam ezine peyniri albo klasik beyaz peynir) można również zastąpić go serem żółtym lub mozarellą, kto co lubi.
Fritatę przygotowałam w ramach wspólnego gotowania z Malwiną z bloga Filozofia smaku. Koniecznie zajrzyjcie do niej i sprawdźcie jej wersję fritaty z groszkiem.
Fritata z groszkiem, zieleniną i serem feta
- 4 jajka
- szklanka świeżego lub mrożonego groszku
- pół pęczka natki pietruszki
- 2 łudygi szczypioru
- ser fera
- masło
- oliwa z oliwek
- sól
- pieprz
- pul biber
Szczypior i pietruszkę drobno siekamy, dodajemy groszek i przyprawy, mieszamy. W oddzielnej misce roztrzepujemy dokładnie jajka, dodajemy łyżeczkę oliwy z oliwek i zielenine, mieszamy. Małą foremkę smarujemy masłem, wlewamy mieszankę jajka z zieleniną na niej układamy kawałki sera feta. Zapiekamy około 20 minut w piekarniku nagrznym do 180 stopni. Podajemy ze świeżym pieczywem.
Fritata z groszkiem, zieleniną i serem feta |
wygląda pysznie
OdpowiedzUsuń