piątek, 22 kwietnia 2016

Pieczarki smażone z warzywami / Mantar sote

Pieczarki smażone z warzywami / Mantar sote
Pieczarki smażone z warzywami / Mantar sote 
Dzisiaj mam dla Was potrawę z pieczarek. Te grzyby są popularne w Turcji jednak nie robi się z nich wielu potraw. Najczęściej się je griluje, dodaje jako dodatek do potraw z kurczaka albo smaży tak jak ja to zrobiłam.
Dzisiejszą potrawę przygotowałam w ramach wspólnego gotowania z Malwiną, Mopsikiem i Mirabelką. Temat przewodni to pieczarki a nasze potrawy biorą udział w Pieczarkowym Tygodniu Mopsika.

Pieczarki smażone z warzywami / Mantar sote
  • 500g pieczarek
  • papryka zielona (ja dałam dwie)
  • papryka czerwona (ja nie dodałam)
  • 7 pomidorków koktajlowych
  • cebula
  • ząbek czosnku
  • sól
  • pieprz
  • ostra papryka pul biber lub słodka papryka w proszku
Cebulę kroimy w kostkę, smażymy na oliwie, dodajemy pokrojoną w kostke papryke i kontynuujemy smażenie. Dodajemy pokrojone w ćwiartki pieczarki. Smażymy często mieszając. gdy wyparuje większość wody dodajemy pokrojone na połówki pomidorki. Smażymy jeszcze kilka minut i wyłączamy ogień. Solimy i przyprawiamy pieprzem i papryką.
Ja podaję tę potrawę z ryżem lub kaszą bulgur na sypko. Można ja również podać jako dodatek do grilowanego mięsa.


Pieczarki smażone z warzywami / Mantar sote
Pieczarki smażone z warzywami / Mantar sote

Pieczarki smażone z warzywami / Mantar sote
Pieczarki smażone z warzywami / Mantar sote

1 komentarz:

  1. Proste i na pewno bardzo smaczne danie. Dziękuję za wspólne gotowanie z udziałem pieczarek.

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...