Pieczarki smażone z warzywami / Mantar sote |
Dzisiejszą potrawę przygotowałam w ramach wspólnego gotowania z Malwiną, Mopsikiem i Mirabelką. Temat przewodni to pieczarki a nasze potrawy biorą udział w Pieczarkowym Tygodniu Mopsika.
Pieczarki smażone z warzywami / Mantar sote
- 500g pieczarek
- papryka zielona (ja dałam dwie)
- papryka czerwona (ja nie dodałam)
- 7 pomidorków koktajlowych
- cebula
- ząbek czosnku
- sól
- pieprz
- ostra papryka pul biber lub słodka papryka w proszku
Cebulę kroimy w kostkę, smażymy na oliwie, dodajemy pokrojoną w kostke papryke i kontynuujemy smażenie. Dodajemy pokrojone w ćwiartki pieczarki. Smażymy często mieszając. gdy wyparuje większość wody dodajemy pokrojone na połówki pomidorki. Smażymy jeszcze kilka minut i wyłączamy ogień. Solimy i przyprawiamy pieprzem i papryką.
Ja podaję tę potrawę z ryżem lub kaszą bulgur na sypko. Można ja również podać jako dodatek do grilowanego mięsa.
Proste i na pewno bardzo smaczne danie. Dziękuję za wspólne gotowanie z udziałem pieczarek.
OdpowiedzUsuń