Deser burma / Burma tatlisi |
Witajcie
Dzisiaj na blogu będzie mega słodko a wszystko dlatego, że w niedzielę zaczynają się święta Ramazan Bajram. Święta kończące miesiąc postu. W Turcji Ramazan Bajram nazywany jest również świętem cukierków. Przez trzy dni świąt Turcy objadają się słodyczami, deserami, baklawą, wszystkim co słodkie.
Deser burma / Burma tatlisi
- opakowanie ciasta filo lub baklava yufkasi
- pół kostki roztopionego masła
- szklanka mielonych orzechów włoskich
- 2 szklanki wody
- 2 szklanki cukru
- łyżka soku z cytryny
Płat ciasta filo smarujemy masłem i posypujemy orzechami. Nawijamy na cieniutki wałek i ściskamy z obu stron. Ściśnięte ciasto układamy na blasze wysmarowanej masłem. W ten sam sposób postępujemy z każdym pozostałym płatem ciasta filo. Pieczemy je w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 30 minut. Ciasto powinno się zarumienić.
W rondelku gotujemy 2 szklanki wody z dwoma szklankami cukru i sokiem z cytryny. Gdy burma się upiecze polewamy gorące ciasto lekko ostudzonym syropem.
Deser burma / Burma tatlisi |
Inne tureckie desery w sam raz na bajram:
Znam ten deser, jest bardzo słodki ale smaczny
OdpowiedzUsuńByłam w niedzielę 30 lipca na Festiwalu Kultury Tatarskiej. Wydawało mi się że widziałam Twoją starszą córkę Begum. Była ubrana w pomarańczowo-białą sukienkę w zygzaki. Na pokazie stała koło mojej córki ubranej w ciemno różową sukienkę. Ciebie nie zauważyłam. Napisz czy dobrze poznałam Twoją córkę. Pozdrowienia!
OdpowiedzUsuńTak, to była moja starsza córka.
Usuń