Ukraińskie bułki czosnkowe |
Witajcie. Co roku kiedy jestem w Polsce, kupuję dużo książek. Przed wyjazdem okazuje się, że jest ich za dużo i nie mieszczą mi się do bagażu, dlatego cześć zostaje a część wysyłam pocztą. Najczęściej zostają książki kulinarne by za rok mieć wenę na nowe przepisy i nie kupować kolejnych. Tak właśnie było i w tym roku. Zajrzałam do kartonu z książkami i znalazłam świetną pozycję. "Mamuszka, od Lwowa do Baku". Super przepisy. Dzisiaj mam dla Was właśnie jeden z nich. Przepyszne bułki czosnkowe prosto z Ukrainy. Pięknie wyrosły, są aromatyczne i rewelacyjne w smaku. Polecam.
Według przepisu wychodzi 8 sztuk, ja zrobiłam 7.
Ukraiński bułki czosnkowe
- 15g świeżych lub łyżeczka suszonych drożdży
- łyżeczka cukru
- 225ml wody
- 400g maki chlebowej
- łyżeczka soli morskiej
- 3 łyżki roztopionego masła
- 3 duże ząbki czosnku
- pół pęczka pietruszki
- jajko
Następnego dnia dodajemy pozostałą mąkę i sól. Zagniatamy ciasto do momentu aż nie będzie się kleiło do palców. Ciasto dzielimy na 8 części i układamy je na blasze lub w żeliwnym garnku. Zostawiamy do wyrośnięcia by podwoiły objętość i połączyły się. Wyrośnięte bułki smarujemy roztrzepanym jajkiem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Pieczemy około 20-25 minut. Czosnek mieszamy z roztopionym masłem i drobno posiekaną natka pietruszki. Odstawiamy na 10 minut by smaki się połączyły. Upieczone bułki smarujemy masłem z czosnkiem i pietruszką.
Ukraińskie bułki czosnkowe |
Ukraińskie bułki czosnkowe |
Menu ramazanowe dzień 19.
Sahur
Ukraińskie bułki czosnkowe
Jajeczna sałatka z oliwkami
Iftar
Zupa z soczewicy z grzankami
Placki z cukinii
Potrawka z bakłażana
Przepyszne bułeczki!
OdpowiedzUsuńa mozna dac zwyklej maki pszennej 450typ? poDrawiam
OdpowiedzUsuńtak, jak najbardziej moze.
UsuńBułeczki bombowe Wyszły Przepyszne Dziękuję za przepis
OdpowiedzUsuńBułeczki bombowe Wyszły Przepyszne Dziękuję za przepis
OdpowiedzUsuń