Manty z piekarnika |
Witajcie.
Już jestem w Polsce. Egzaminy mam już za sobą, jestem wolna jak ptak i mogę odpoczywać, zwiedzać i również gotować. Szkoda tylko, że pogoda nie jest letnia. Dość zimno, nie ma słońca i pada deszcz. Ale w końcu mamy czerwiec, do lipca jeszcze daleko :) Tegoroczne wakacje w Polsce tak jak każde poprzednie spędzimy pod znakiem dobrej zabawy. Najważniejsze by dzieci były zadowolone, na tym mi najbardziej zależy. W tym roku poprzeczka została podniesiona do maksimum, oby tylko pogoda dopisała.
Co do działalności bloga, jak najbardziej będę kontynuowała publikację nowych przepisów, opisywała miejsca, które zwiedzamy i podpowiadała gdzie można zjeść coś smacznego lub wręcz przeciwnie lepiej nie zaglądać.
Dzisiaj mam dla Was szybki przepis na pyszne manty. Od dawna planowałam je zrobić niestety zwlekałam i zwlekałam a wszystko dlatego, że mój mąż lubi turecką klasykę a ta potrawa to modyfikacja dla zapracowanych kobiet. Kiedy się zdecydowałam je przygotować, reakcja męża bardzo mnie zaskoczyła. Stwierdził, że potrawa bardzo mu smakuje i mógłby ja jeść co tydzień :) Hmmm ze względu na to iż jest kaloryczna nie planuję jej robić aż tak często ale raz w miesiącu dlaczego nie :)
Pieczone manty
- 2 płaty ciasta yufka
- 200g mięsa mielonego
- cebula
- natka pietruszki
- sól
- pieprz
- ostra papryka pul biber
- szklanka jogurtu
- ząbek czosnku
- łyżka masła
- łyżeczka słodkiej papryki w proszku
Manty z piekarnika |
Menu ramazanowe dzień 17
Sahur:
Fritata ze szparagami
Iftar:
Libańska zupa z soczewicy
Etimek tatkisi - sucharkowy deser
Sama od nie wiem jak dawna przymierzałam się do tej potrawy. Ostatnio znowu oglądałam jej zdjęcia i zastanawialam sie czy to nie wyjdzie za suche. A tu prosze przepis u Pani=) i wygląda pysznie.
OdpowiedzUsuńSuche nie jest, tłuszcz i sok mięsny powoduje, że manty są miękkie a sos jogurtowy dodatkowo je nawilża. Pozdrawiam
UsuńDzis bede je robila pierwszy raz. Jestem ciekawa. Wierze na slowo ze sa pyszne. To jest nie pierwsza potrawa z Pani blogu ktora robie i zawsze wszystko wychodzi pyszne. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuń