Witajcie.
Oj ostatnio na blogu jakoś dużo potraw mącznych. Dzisiejsza będzie ostatnia, kolejne będą jeszcze bardziej kaloryczne bo to propozycje deserów na zbliżający się bajram. Od przyszłego tygodnia wracam na tryb zdrowego odżywiania z naciskiem na sałatki. Ktoś się przyłączy :)
A dzisiaj na prośbę jednej z Czytelniczek podaję przepis na börek z ziemniakami i kurczakiem. Jak wiecie, kurczak nie gości często na moim stole, chyba, że to kurczak ekologiczny. Przepis jaki dzisiaj Wam podam to moja wersja börek, czy taki jest przepis oryginalny tego nie wiem. Uważam, że ogólnie börek z kurczakiem to nowość a klasyka jest z wołowina lub jagnięciną. Kurczak jest wersją mniej kaloryczną i tańszą.
Zdjęcia najlepsze nie są ale tu w Polsce jest dużo więcej głodomorów czekających na tureckie smakołyki więc cieszyłam się, że udało mi się zachować do zdjęcia chociaż ten ostatni kęs :)
- 3 płaty ciasta yufka
- łyżka masła
- pierś z kurczaka
- cebula
- 2 ziemniaki
- pół pęczka koperku
- oregano
- słodka i ostra papryka
- 3 jajka
- szklanka jogurtu
- pół szklanki oliwy z oliwek
Z jajek, jogurtu i oliwy przygotowujemy sos. Ciasto yufkę dzielimy na 8 trójkątów, każda część smarujemy sosem a na szeroki koniec nakładamy farsz i zwijamy jak sigara boregi lub jak rogaliki. Gotowe borek układamy na blasze. Te same czynności powtarzamy z dwoma kolejnymi płatami ciasta. Borek pieczemy około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 175 stopni.
Dziekuje za przepis. Wyglada smakowicie:)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy blog, interesujące przepisy. Zwróciłam uwagę na podobieństwo nazwy tureckiego borka i chorwackiego/bośniackiego burka. To też jest ciasto listkowane z nadzieniem mięsnym lub z twarogu. Bardzo tłusty, bardzo dobry... chętnie spróbuję tureckiego smaku tej potrawy. Myślę, że pewnie ma wspólne korzenie ;-)
OdpowiedzUsuń